5 BENEFICII ALE POSTULUI

5 BENEFICII ALE POSTULUI

Postul, este o practica ce dateaza de secole și joaca un rol central in multe culturi și religii. Multe religii încurajeaza postul ocazional pentru purificare și imbunatatirea autodisciplinei. Deasemenea și unele filozofii contemporane de wellness sustin postul prelungit pentru curatarea corporala.

Cuprins

  • Ce este postul
  • Tipuri de post
  • Beneficii ale postului

Ce este postul

Postul, este o practica ce dateaza de secole și joaca un rol central in multe culturi și religii.

Postul este definit ca abstinenta de la toate sau de la unele alimente sau bauturi pentru o anumita perioada de timp

Poate inseamna o reducere a aportului alimentar (a nr de calorii), abstinenta de la anumite alimente sau privarea de alimente pe o perioada de timp.

Tipuri de post

Postul poate fi religios sau pentru sanatate.

In general, cele mai multe tipuri de post sunt efectuate in 24-72 de ore.

Postul intermitent-se referă la momentul in care mananci.

Cu postul intermitent, mananci doar intr-o anumita perioada. Postul pentru un anumit numar de ore în fiecare zi sau consumul unei singure mese în cateva zile pe saptamana.

Postul 5:2, presupune sa mananci în mod regulat cinci zile pe saptamana. Pentru celelalte doua zile, te limitezi la o masa de 500-600 de calorii sau deloc.

Postul 16-8, presupune sa nu mananci nimic timp de 16 ore si in cele 8 ore ramase poti manca mai multe mese.

Postul religios- crestin-eliminarea din alimentatie a produselor de origine animala

-musulman- mancatul numai intre anumite ore

 Beneficii ale postului

  1. Imbunatatirea rezistentei la insulina

Ipoteza ca postul poate influenta sanatatea metabolica, a fost demonstrata in mai multe studii. O reducere periodica a caloriilor consumate in timpul postului, pune organismul in pauza. Acesta reducere a aportului alimentar, elimina temporar stimularea receptorilor periferici rezistenti la insulina la cei cu diabet. Prin post se realizeaza și resetarea sensibilitatii celulare la glucoza și/sau insulină. Postul a fost asociat cu o prevalenta mai scazuta a diabetului. si o imbunatatire a starii generale de sanatate.

  1. Ar putea întârzia îmbătrânirea și poate prelungi longevitatea

Mai multe studii pe animale au gasit rezultate promițatoare cu privire la potențialele  efecte ale postului de crestere a duratei de viata.

  1. Creste secreția de hormon de crestere (HGH) care este vital pentru crestere, metabolism, scadere în greutate și forta musculara

Mai multe studii au descoperit că postul ar putea crește în mod natural nivelul de HGH .

Un studiu pe 11 adulți sănătoși a arătat că postul de 24 de ore a crescut semnificativ nivelurile de HGH (24Sursă de încredere).

Un alt studiu mic pe nouă bărbați a constatat că postul de doar două zile a dus la o creștere de 5 ori a ratei de producție de HGH (25Sursă de încredere).

Postul poate ajuta la menținerea nivelului constant de zahar in sange si de insulină pe tot parcursul zilei.Acestea, pot optimiza și mai mult nivelurile de HGH. Unele cercetări au descoperit că mentinerea unor niveluri crescute de insulina pot reduce nivelurile de HGH.

  1. Poate ajuta la prevenirea cancerului și creste eficacitatea chimioterapiei

Studiile pe animale și in vitro (eprubetă) indică faptul că postul poate fi benefic pentru tratamentul și prevenirea cancerului .

De fapt, un studiu pe șobolani a constatat că postul cu zile alternative a ajutat la blocarea formării tumorii (31Sursă de încredere).

În mod similar, un studiu in vitro a arătat că expunerea celulelor canceroase la mai multe cicluri de post a fost la fel de eficientă ca chimioterapia în întârzierea creșterii tumorii și a crescut eficacitatea medicamentelor chimioterapice.

  1. Ajuta la pierderea în greutate prin limitarea aportului de calorii și creșterea metabolismului

Mulți oameni care fac dieta incep sa posteasca în cautarea unui mod rapid și ușor de a pierde câteva kilograme .

Teoretic, abtinerea de la toate sau de la anumite alimente și bauturi ar trebui sa scada aportul total de calorii.  Scaderea aportului de calorii, ar putea duce la creșterea pierderii în greutate in timp.

Unele cercetari au descoperit, de asemenea, ca postul pe termen scurt poate stimula metabolismul prin creșterea nivelurilor de norepinefrina. Norepinefrina, ar putea stimula pierderea in greutate (17Sursă de încredere).

De fapt, o analiza a aratat ca postul de o zi ar putea reduce greutatea corporală cu pana la 9% și poate reduce semnificativ grasimea corporala in 12-24 de saptamani

O alta revizuire a constatat că postul intermitent timp de 3-12 saptamani a fost la fel de eficient in inducerea scaderii în greutate ca și restrictia calorica continua. Mai mult, a dus la scaderea greutatii corporale și a masei de grasime cu pană la 8% și, respectiv 16%.

In plus, postul s-a dovedit a fi mai eficient decat restrictia calorica în cresterea pierderii de grasime, pastrand în același timp tesutul muscular (19Sursă de încredere).