Ce este un test de respiratie?
Testul de respirație H2 este folosit în principal pentru a detecta o intoleranță la anumiți glucide. Foarte des este folosit pentru a diagnostica un zahar din lapte sau intoleranță la fructoză (intoleranță la lactoză, fructoză malabsorbție).
În ambele cazuri, zahărul respectiv trece nedigerat din intestinul subțire în intestinul gros. El este descompus de bacterii ale florei intestinale, printre altele, in hidrogen (H2) Hidrogenul este absorbit în sânge foarte rapid și expirat prin plămâni.
Testele respiratorii H2, sunt cele mai utilizate teste non-invazive pentru determinarea intoleranțelor la diferite zaharuri: fructoza, lactoza, xilitol, sorbitol,
Când faci un test de respirație H2?
Testul trebuie efectuat numai daca medicul ti-l recomanda. Daca te balonezi, ai scaune moi frecvent, dureri abdominale, disconfort gastric sau constipatie, medicul poate decide daca acest test iti este necesar.
Un test de respirație H2 poate fi efectuat cu diferite substanțe de testare din diferite motive. In primul rând, este vorba în diagnosticul de intoleranță la anumite glucide (cum ar fi lactoza, fructoza, glucoza, etc.).
Testarea dureaza circa 2 ore, bazandu-se pe identificarea hidrogenului in aerul respirat si se face cu o pregatire prealabila.
Când nu ar trebui să faci un test de respirație H2?
Un test de respirație H2 nu poate fi efectuat persoanelor care suferă de așa-numita intoleranță ereditară de fructoză, o boală ereditară foarte rară. La acești oameni, administrarea de fructoză poate duce la hipoglicemie amenințătoare de viață . Dacă este suspectată această boală metabolică congenitală, ar trebui mai întâi să faceți un test genetic.
Anumite circumstanțe (colonoscopie, chirurgie intestinală sau care dacas-au administrat antibiotice, probiotice) pot denatura rezultatele testului. În astfel de cazuri, lasati sa treacă patru saptamani înainte de a efectua un test de respirație H2.