Planifica meniul pe mai multe zile pentru a scadea in greutate
• creaza-ti meniuri sanatoase;
• fa o lista de cumparaturi;
• nu merge niciodata flamand la magazin.
Controleaza marimea portiilor
• foloseste mereu aceleasi farfurii;
• mananca portii mici;
• mananca un singur fel la o masa;
• cumpara un cantar de bucatarie.
Respecta un program al meselor
Mâncatul la ore regulate în timpul zilei, ajută la arderea caloriilor la o rată mai rapidă. De asemenea, reduce tentația de a gusta alimente bogate în grăsimi și zahăr.
• 3 mese pe zi la un interval de 5-6 ore;
• Gustari compuse din legume, fructe, nuci sau iaurt; doar daca iti este foame;
• Nu manca dupa ora 19.
Nu sarii peste micul dejun
Omiterea micului dejun nu vă va ajuta să pierdeți în greutate. Ba mai mult, pierdeți energia si substanțele nutritive necesare pentru activitatile ce urmeaza.
Mananca legume si fructe
Legumele si fructele au un indice glicemic scazut, contin putine grăsimi dar un continut mare de fibre – trei ingrediente esențiale pentru pierderea în greutate. Ele conțin, de asemenea, o mulțime de vitamine și minerale. Alimentele care conțin fibre determina satietate mai rapid si pe durata mai lunga, ceea ce este perfect pentru scăderea în greutate.
Bea circa 2-2,5 l apa de preferat intre mese
Deseori senzatia de sete se confundă cu foamea.
Nu consuma alcool mai mult de 1 data pe saptamana
Alcoolul are multe calorii, iar consumul zilnic poate duce la imbolnavirea ficatului, obezitate, hipertensiune.
Nu consuma bauturi carbogazoase sau sucuri de fructe /smoothie
Toate contin multe zaharuri.
Adauga condimente si aromatizante
Adaugarea de condimente si plante aromatizante la masa, te va ajuta sa iti accelerezi putin metabolismul si sa arzi mai multe calorii. Scortisoara, turmericul, ghimbirul, ardeiul iute sau piperul, vor da un plus de gust alimentelor tale.
Bea ceai verde
Unele studii au constatat că ceaiul verde poate stimula metabolismul, prin acțiunea unor substanțe fitochimice denumite catechine. În orice caz, ceaiul verde (nealcoolizat) este o băutură sănătoasă și răcoritoare, care are un conținut scăzut de calorii.
Evita sa mananci in oras
Incercați să aveți mese gătite acasă de cel puțin cinci ori pe săptămână. Mancarea de la fast food sau restaurant este bogata in grasimi si sare.
Fa miscare zilnic minim 60 minute
Muschiul, este organul capabil sa consume cele mai multe calorii. In plus miscarea zilnica ajuta la mentinerea unei bune functionari a intestinului, alt factor esential in pastrarea unei greutati optime.
Dormi cel putin 7 ore pe noapte
S-a constatat ca somnul insuficient diminuează considerabil activitatea regiunilor corticale ale creierului necesare pentru o evaluare optimală a semnalelor alimentare, iar activitatea complexului amigdalian, o regiune a creierului care influenţează apetitul, este mai crescuta.
Lipsa somnului alterează producţia de hormoni regulatori ai apetitului, crescând producţia de grelină, un hormon asociat senzaţiei de foame, şi diminuând concentraţia de leptină, un hormon asociat senzaţiei de saţietate. Somnul insuficient ar modifica, totodată, gustul, făcându-i pe oameni să cumpere alimente grase şi dulci, mai bogate în calorii. Aportul caloric în cazul persoanelor care nu dorm suficient ar creste cu 300-900 de calorii faţă de aportul zilnic caloric al persoanelor care dorm suficient.
Citeste etichetele produselor alimentare
Știind cum să citești etichetele produselor alimentare vei putea să alegi alimente mai sănătoase. Utilizeaza informațiile despre calorii pentru a determina modul în care un anumit produs alimentar se încadrează în ratia zilnică de calorii din planul tau de pierdere în greutate.