Consiliere nutritionala pentru gravide

Consiliere nutritionala pentru gravide

Consilierea nutritionala in timpul sarcinii este importanta, deoarece ceea ce o femeie mănâncă și bea reprezinta sursa principală de hrană a copilului. Asa incat, este recomandat ca o mamă să aleagă o varietate de alimente și băuturi sănătoase pentru a furniza substanțele nutritive importante de care fatul are nevoie pentru creșterea și dezvoltarea intrauterina.

In perioda sarcinii femeia are nevoie de mai mult calciu, acid folic, fier și proteine ​​decât in perioada dinaintea sarcinii.

De ce aceste patru substanțe nutritive sunt importante?

Acidul folic, cunoscut si ca vitamina B9, este esențial pentru a ajuta la prevenirea malformațiilor de tub neural.

Ar putea fi dificil să obțineți cantitatea recomandată de acid folic din dietă, din acest motiv, organizația „ March of Dimes” , o organizație dedicată prevenirii malformațiilor congenitale, recomandă ca femeile care încearcă să aibă un copil să ia un supliment zilnic de vitamină care conține 400 micrograme de acid folic pe zi timp de cel puțin o lună înainte de a rămâne gravide.

În timpul sarcinii, sfătuiesc femeile să crească cantitatea de acid folic la 600 micrograme pe zi, o cantitate frecvent găsită într-o vitamină zilnică prenatală.

Surse de alimentare de acid folic: legume cu frunze verzi, fasole, linte, citrice, cereale fortificate sau îmbogățite, pâine și paste făinoase.

Calciul  este un mineral folosit pentru a construi oasele și dinții bebelușului. Dacă o femeie însărcinată nu consumă suficient calciu, mineralul va fi extras din depozitele mamei (din oasele sale) și dat copilului pentru a satisface cerințele suplimentare de sarcină. Multe produse lactate sunt, de asemenea, fortificate cu vitamina D, un alt nutrient care impreuna cu calciu dezvolta oasele și dinții bebelușului.

Surse de alimente bogate in Ca: lapte, iaurt, brânză, sardine sau somon, zarzavaturile si legumele cu frunze verzi.

Fier:  femeile insarcinate au nevoie de 27 de miligrame de fier pe zi, ceea ce este dublul cantitatii necesare in afara sarcinii. Cantități suplimentare de minerale sunt necesare pentru a produce mai mult sânge, pentru a alimenta copilul cu oxigen.

Deficienta de Fe în timpul sarcinii poate duce la anemie, o afecțiune care se manifesta prin paloarea tegumentelor si mucoaselor, oboseală și un risc crescut de infecții.

Pentru o mai bună absorbție a mineralelor, includeți o sursă bună de vitamina C la aceeași masă când consumați alimente bogate în fier.

Surse de alimente bogate in Fe: carne de pasăre, pește, fasole uscată și mazare, cereale fortificate cu fier.

Proteine : mai multe proteine ​​sunt necesare in timpul sarcinii, dar majoritatea femeilor nu au probleme in a le obtine din alimente. Proteinele ajută la construirea unor tuturor organelor fatului.

Surse alimentare: carne,  laptele, branzeturile, ouale, fasolea uscată și mazărea, nucile, tofu.

Fatul nu este un parazit

Nu poate lua orice nutrient din organismul mamei, in detrimentul acesteia.

Cand aportul scade sub o anumita limita: cresterea si dezvoltarea fetala sunt compromise mai mult decat sanatatea mamei.

Nutrientii sunt utilizati astfel:

  • Intai pt nevoile mamei si suportul modificarilor fiziologice;
  • Apoi pt dezvoltarea placentei;
  • La final devin disponibile la niveluri optime pentru fat.

Orice deficienta nutritionala, dar si o crestere exagerata in greutate a mamei, pot avea repercursiuni nedorite asupra cresterii si dezvoltarii fatului.

Copiii cu greutate mica si prematurii au un risc substantial mai mare de a muri in primul an de viata, dar pe de alta parte, copilul cu greutate mare la nastere prezinta un risc crescut pentru a dezvolta boli de nutritie si diabet in cursul vietii.

Siguranța nutriției este esențială pentru a avea un copil sănătos. În mod ideal, adoptarea unui plan de alimentație sănătoasă înainte de sarcină este cea mai bună metoda de a preintampina aceste probleme.

Alimentele pe care le consumăm zilnic, afectează modul în care funcționează corpurile noastre, modul în care ne vindecăm și ne dezvoltăm. De asemenea, determină sănătatea nutrițională de bază la care s-au născut copiii noștri și oferă un model pentru obiceiurile alimentare în timpul copilăriei și dincolo de ea.

Care sunt recomandarile de crestere in greutate ale mamei in timpul sarcinii

  • Subponderale: cu un BMI sub 18.5 kg/m2: intre 12.7-18.2 kg
  • Normoponderale: cu un BMI intre 18.5–24.9 kg/m2: intre- 11.4-15.9 kg
  • Supraponderale: cu un BMI intre 25–29.9 kg/m2 : intre 6.8-11.4 kg
  • Obeze: cu un BMI peste 30 kg/m2: intre- 5.0-9.1 kg