Consiliere nutritionala pentru copii

Home / Consiliere nutritionala pentru copii

Consilierea nutritionala pentru copii este necesara deoarece in ultimii ani s-a observat o crestere ingrijoratoare a numarului de copii supraponderali sau obezi.

Studiul realizat de către Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul proiectului coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, „European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)”, arată că prevalenţa supraponderalităţii este uşor mai crescută la fete decât la băieţi şi semnificativ mai mare în mediul urban faţă de cel rural. „Aproximativ un sfert dintre subiecţii studiaţi sunt supraponderali sau obezi. Prevalenţa suprapoderalităţii (inclusiv obezitatea) la copiii de opt ani din România este de 26,75 la sută, iar prevalenţa obezităţii este de 11,6 la sută.

Din pacate, România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă.

De ce este mai grava obezitatea aparuta in copilarie?

Obezitatea infantilă este o obezitate cu creşterea numărului de celule adipoase, pe când la adult ea se manifestă prin creşterea volumului celulei adipoase.

Numărul celulelor adipoase odată mărit, aşa rămâne pentru toată viaţa, pe când volumul marit al celulei adipoase poate să scadă.

Cauzele aparitiei obezitatii sunt multiple si din pacate gestionarea lor pune parintii in mare dificultate.

  • Oferta enorma de alimente intens procesate (zilnic apar noi produse);
  • Lipsa de miscare;
  • Mancatul preponderent inafara casei, a prea multor alimente de tip fast food;
  • Afectare microbiotei intestinale, datorata administrarii tot mai haotice de antibiotice (suprapopularea bacteriana).

Consecinţele supraponderalităţii în timpul copilăriei constau în boli cardiovasculare şi diabet de tip II, probleme ortopedice, tulburări mintale, rezultate slabe la şcoală şi de o scădere a stimei faţă de sine. Prevalenţa obezităţii s-a triplat în 2010 faţă de anul 1980 (OMS). 

Alt tip de tulburări, apare în cazul sexualizării, pentru că sexualizarea este influenţată major de tesutul adipos, grăsimile fiind cele care alterează acest proces. La băieţi această sexualizare se face mult mai târziu şi aproape întotdeauna incomplet, la fete, din contră, pubertatea este mai rapidă. Toate acestea duc la tulburări de creştere.

Rolul părinţilor în amploarea acestui fenomen

Genetica are si ea influenta ei, dar obezitatea nu apare la copii din cauza genelor, ci mai degrabă, din cauza lipsei de responsabilitate şi de atenţie a părinţilor in ce priveste alimentatia. Timpul scurt petrecut de parinti cu copiii, determina o afectare emotionala a copilului care va cauta alinarea in mancare. De asemenea, apare o problemă atunci când în creşterea copilului părintele foloseşte mâncarea ca recompensă.

Mamele acorda din ce in ce mai putin timp gatitului, preferand macarea semipreparata, care din pacate de cele mai multe ori contine zahar adaugat si aditivi, ceea ce le transforma in alimente hipercalorice.

Soluţiile sunt în mâinile fiecăruia dintre noi

Primii care trebuie să fie conştienţi de gravitatea acestei boli sunt părinţii. Ei trebuie să fie cei care sa-i determine pe copii sa faca sport, si sa le controleze alimentatia oferindu-le alimente sanatoase .