De ce este importantă mărimea taliei

Home / Sfaturi / De ce este importantă mărimea taliei
De ce este importantă mărimea taliei

De ce este importantă mărimea taliei

Riscul de apariție a unor probleme de sănătate poate avea legatura, atat cu locurile în care este stocată grăsimea corporală, cat si cu greutatea dumneavoastra.

Depozitarea prea multor grăsimi în jurul mijlocului (taliei) vă poate crește riscul de a dezvolta anumite afectiuni, cum ar fi:

Nu sunteți sigur dacă sunteți supraponderal sau obez?

Nu va cunoasteti compozitia corporala?

Atunci ar trebui sa consultati un specialist.

Cum va poate ajuta?

  • Va face masuratori antropometrice pentru a determina tipul dvs. somatic;
  • Va va cantari cu un cantar cu impedanta electrica pentru a determina compozitia corporala:  procentul de grasime viscerala, masa musculara, osoasa, IMC-ul, necesarul energetic, starea de hidratare si varsta metabolica.
  • Va prescrie un program de viata care cuprinde: plan de alimentatie sanatoasa, metode de gastrotehnie corecte, miscare si petrecerea timpului liber;
  • Va va sustine pe tot parcursul acestei schimbari, prin sedinte de reevaluare si informare.

Măsurarea taliei

Măsurarea taliei este o modalitate bună de a verifica dacă depozitati prea multă grăsime în jurul organelor interne abdominale, ceea ce poate creste riscul pentru boli de inimă, diabet de tip 2 și accident vascular cerebral.

Puteți avea un IMC in limite normale dar sa aveți grăsimi în exces – ceea ce înseamnă că sunteți în continuare în pericol de a dezvolta aceste boli.

Indiferent de înălțime sau de IMC, ar trebui să încercați să scadeti in greutate, dacă talia dvs. este:

  • 94 cm sau mai mult pentru bărbați;
  • 80 cm sau mai mult pentru femei.

Aveti un risc foarte mare și trebuie să vă adresați medicului, dacă talia dumneavoastră este:

  • 102cm sau mai mult pentru bărbați;
  • 88cm sau mai mult pentru femei.

Creșterea în greutate apare atunci când în mod regulat aportul alimentar ne aduce mai multe calorii decât folosim. În timp, excesul de energie este stocat de organism ca grăsime, aceasta putand fi depozitata in diverse locuri.Cand depozitarea de grasimi se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea, iar cand cantitatea de lipide din sange creste peste limitele normale se vorbeste de hiperlipidemie. Cand lipidele depasesc concentratiile normale din sange, ele se pot depune in peretii arterelor, rezultand ateroscleroza. Cu timpul arterele se ingroasa, iar interiorul lor se micsoreaza in unele cazuri pana la obstructie. Factorii care duc la depozitarea grasimii in jurul taliei, sunt de natura hormonala, in special hormonii feminini si cortizolul care se elibereaza in starile de stres.

Dacă încercați să pierdeți în greutate, incepeti prin a reduce portiile și a fi mai activi.

Pentru informatii suplimentare, consultati ghidul nostru de scadere in greutate.

Surse poze