Care sunt funcțiile macronutrientilor in organism

Home / Healthy Eating / Care sunt funcțiile macronutrientilor in organism
Care sunt funcțiile macronutrientilor in organism

Care sunt funcțiile macronutrientilor in organism

Nutrienții sunt esențiali pentru supraviețuire. Proteinele, grăsimile și carbohidrații se numesc macronutrienți.

Corpul are nevoie de cantitati mai mari de macronutrienti pentru energie, crestere si dezvoltare.

Grăsimile oferă 9 calorii pe gram, în timp ce proteinele și carbohidrații oferă câte 4 calorii pe gram. Vitaminele și mineralele sunt micronutrienți, deoarece sunt necesare în cantități mai mici.

Proteine pentru creștere

Proteinele construiesc celule noi și le repara pe cele deteriorate. În timpul copilăriei, adolescenței și in perioada de sarcină, proteinele sunt deosebit de importante pentru creștere. Proteina este alcătuită din aminoacizi. În afara de creșterea și repararea celulelor, acestea păstrează masele musculare, producția de hormoni, producția de enzime, intervin in formarea imunoglobulinelor, și oferă energie cand carbohidrații nu sunt disponibili. Proteina se găsește mai ales în carne, ouă, lapte, nuci, semințe, fasole, naut, soia.

Carbohidrații pentru energie

Carbohidrații sunt metabolizati până la cea mai simplă formă; glucoza, care este sursa principală de energie a organismului. Carbohidrații sunt importanți pentru creier, sistemul nervos, rinichi și mușchi. Ei sunt stocati în principal în ficat și mușchii pentru a fi utilizati mai târziu pentru obtinerea energiei.

Fibele, un tip de carbohidrați, ajuta la eliminarea deșeurilor și promovează sănătatea intestinului. Ele se găsesc în special în cereale, fructe, legume dar și în nuci, semințe, fasole.

Grăsimi pentru sănătate

Grăsimile sunt deasemeni metabolizate în cea mai simplă formă; acizi grași. Grăsimea este folosită pentru membranele celulare, energie, absorbția vitaminelor solubile în grăsimi, ofera sprijin pentru organele interne și ofera gust și textura alimentelor.

Tipurile de grăsimi sunt:

  • mononesaturate;
  • polinesaturate;
  • saturate;
  • trans-grăsimi.

Grăsimile bune sau grăsimile nesaturate se gasesc in uleiul de măsline, avocado și nuci. Grasimile saturate, sunt preponderente in carne, unt și untură.

Grasimile trans, se găsesc în produse intens procesate: margarina, alimente prăjite, produse de patiserie si cofetarie.

Vitamine si minerale

Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru functiile organismului. Vitaminele solubile în apă, se gasesc în părțile apoase ale alimentelor și se pot mișca liber în întregul corp. Ele formează energie, ajuta la construirea proteinelor și a colagenului.

Vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi si se gasesc in alimentele grase. Ele trebuie sa fie transportate prin corp printr-o escorta de proteine. Interacționează între ele pentru a proteja ochii, oasele, pielea, plămânii și intestinele.

Mineralele importante, sau electroliții, echilibrează fluidele corporale si intervin in transportul oxigenului în întregul corp, coagularea sângelui și consolidarea oaselor.

Funcțiile apei

Apa este importantă pentru menținerea unei temperaturi normale a corpului, pentru toate procesele metabolice care se desfasoara in organism, transpirație, protejarea măduvei spinării și asigurarea unei bariere pentru articulații. Aportul optim de apa este intre 1.5-3 litri/zi in functie de varsta, starea fizica, temperatura ambientala si efortul depus.

Creșteți aportul de apă cand faceti exerciții, aveti febră, și când temperatura mediului este ridicata.

Surse poze