Cum influenteaza sanatatea digestiva sanatatea emotionala

Cum influenteaza sanatatea digestiva sanatatea emotionala

Sanatatea noastra intestinala poate afecta sanatatea noastra emoționala și invers. Cele doua sisteme pot fi considerate ca o strada cu două sensuri – de la intestin la creier și de la creier la intestin. Medicina o denumeste „conexiune intestin-creier”. Cele doua sisteme sunt corelate, Deci, daca sanatatea intestinului dvs. este afectata, apar probleme în creier și invers.

 Multi dintre noi avem „fluturi în stomac” atunci cand suntem stresati sau anxiosi. V-ați întrebat vreodată de ce avem instincte „intestinale” în timp ce mintea noastră percepe o amenințare? Care este legatura?

Intestinul tau este „al doilea creier”

Acum stim că exista un vast ecosistem de bacterii care funcționeaza în intestine. Oamenii de stiință numesc acest ecosistem „al doilea creier”. Dar sa nu intelegem ca acest microbiom, poate gandi, raționa, lua decizii sau rezolva probleme.

Totusi, dovezile crescande arata ca sanatatea intestinului va afecteaza foarte mult sanatatea emoționala și starea de spirit.

Unul dintre motivele multiple ar putea fi „sentimentele microbiomului”, așa cum se arata in acest studiu (Lerner A, Neidhöfer S, Matthias T. The Gut Microbiome Feelings of the Brain: A Perspective for Non-Microbiologists. Microorganisms. 2017;5(4):66. Published 2017 Oct 12. doi:10.3390/microorganisms5040066).

Studiul descrie „axa intestin-creier” ca fiind alcătuita dintr-o serie de cai multicanal care transmit semnalele intestinale catre creier. Aceste canale includ celulele nervoase, hormonii intestinali, substantele chimice numite citokine, substantele chimice ale creierului derivate din bacteriile intestinale și dispozitivele de protectie ale barierelor intestinale și cerebrale.

Un microbiom intestinal dezechilibrat poate cauza probleme psihologice

 Studiile arata ca, daca bacteriile intestinale sunt dezechilibrate, apar probleme psihologice precum depresia și anxietatea.

Factori precum utilizarea antibioticelor și dieta influenteaza functia creierului prin modelarea microbiomului intestinal. De exemplu, șoarecii hraniți cu o dieta bogata în grasimi au prezentat un echilibru bacterian intestinal modificat și o vulnerabilitate crescuta la comportamentul asemanator anxietătii.

De asemenea, exista rapoarte privind utilizarea antibioticelor care duc la efecte secundare psihiatrice, sugerand o legătura intre microbiomul afectat și problemele emoționale. La urma urmei, antibioticele incurca echilibrul bacteriilor intestinale, care, la rândul lor, pot face ravagii asupra sanătații mintale. Aici intra în joc beneficiile probioticelor pentru a restabili echilibrul bacterian deranjat al intestinului.

Intestinul dvs. produce substante chimice care regleaza starea de spirit

Bacteriile intestinale produc aproximativ 95% din substanta chimica numita serotonina – una dintre substanțele chimice majore ( substanta fericirii), care influențeaza starea de spirit, somnul și digestia. Daca exista perturbari ale digestiei, bunastarea ta mentala începe sa scada si s-ar putea sa te simți deprimat si anxios.

Se considera ca chimia creierului poate fi modificata prin modelarea echilibrului bacteriilor din intestin.

Intestinele iritabile incep atunci cand ești stresat

Sanatatea noastra intestinala poate afecta sanatatea noastra emoționala, lucru observat in cazul persoanelor cu intestin iritabil.

 Mai mult de jumatate dintre persoanele cu IBS (sindromul intestinului iritabil) sufera de probleme de dispoziție / emoționale. In timp ce multi factori contribuie la suferinta mentala la persoanele cu IBS, se crede ca un microbiom dezechilibrat este principalul vinovat. Aceasta cauzalitate evidențiaza în continuare legatura dintre sanatatea digestiva și cea emoționala.

Pe Scurt

Puteți realiza acest echilibru adaugand alimente sau suplimente bogate în probiotice. Dar asigurați-va ca discutati cu medicul dumneavoastra înainte de a încerca un nou supliment.