Daca te intrebi care este mai cea mai buna paine, cea cu maia sau cea cu drojdie, voi incerca sa te lamuresc in acest articol.
Continut articol:
- Ce este drojdia
- Ce este maiaua
- Care sunt beneficiile consumului de paine cu maia
Ce este drojdia
Drojdia e o cultura vie de bacterii- formata din miliarde de celule- Saccharomyces cerevisiae. Drojdia de paine este obtinuta prin fermentatie alcoolica.
Ce este maiaua
Maiaua este o cultura vie de drojdii sălbatice- Saccharomyces exiguus, Candida milleri, si bacterii benefice (lactobacili). Maiaua se obtine prin fermentatie lactica.
Prezenta acestor 2 componente-drojdii naturale si bacilli lactici face ca produsele de panificatie la care s-a folosit maia sa prezinte mai multe beneficii fața de cele dospite cu drojdie.
Care sunt beneficiile consumului de paine cu maia
- Mai ușor de digerat – avand un conținut mai scăzut de carbohidrați, pentru ca aceste bacterii pre-digera carbohidratii;
2. Un indice glicemic mai mic (nu produc o crestere brusca a glicemiei). Acest lucru se datoreaza tot bacililor lactici din maia, painea fiind recomandata persoanelor cu diabet;
3. Absorbtia mai buna a mineralelor din faina. Mineralele din grane sunt absorbite intr-o proportie mult mai mare din produsele cu maia decat din produsele care contin drojdie, datorita efectului de dezactivare a acidului fitic. Taratele de cereale conţin acid fitic care se leagă de mineralele prezente în intestin si formeaza fitati insolubili. Acestia blocheaza absorţia mineralelor, ducand la scaderea rezervelor de calciu şi magneziu din organism si in felul acesta pot sa apara demineralizari grave.
4. O cantitate mai mica de gluten– procesul de dospire lenta cu maia influenteaza inclusiv nivelul unor componente din gluten. Asta le face mai tolerabile pentru persoanele cu o intoleranță scazuta sau moderata la gluten (nu se aplica insa persoanelor cu boala celiaca, carora le sunt recomandate exclusiv produse fara gluten).
Concluzie
Merita sa investim timp în aluatul de paine sa „creştem” culturile de bacterii din maia, sa le hranim cu apa si faina, si le dam apoi ragazul sa ne dospeasca painea, sa deblocheze mineralele din tarate si sa digere glutenul in locul nostru. Toate astea pentru ca apoi sa ne putem bucura pe deplin de savoarea painii.