Totul despre testare genetica si nutritie

Totul despre testare genetica si nutritie

Ce inseamna testare genetica si nutritie? Te-ai intrebat vreodata de ce studiile nutritionale demonstreaza atat de multe rezultate conflictuale?  Ei bine, este din cauza noastră si anume, din cauza genotipurilor noastre diferite. Oamenii sunt 99,5% la fel. Totuși, această diferență de 0,5% contează ea reprezentand 30 de milioane de litere în codul genetic.

Și în acel 0,5%, veți găsi SNP-uri (polimorfisme cu un singur nucleotid )

Ce sunt SNP-urile?

Atunci când o singură nucleotidă din genom este modificată, acesta este un SNP, sunt cea mai comună formă de variație a secvenței în genomul uman. Mai mult de 470 au fost identificate numai pe gena receptorului de vitamina D. SNP determină diferențele noastre genetice – inclusiv riscul nostru de a suferi anumite boli.

De ce vorbim despre testare genetica?

Culoarea pielii, dimensiunea corpului, tipul de păr și predispoziția la anumite boli depind de modul în care genele interacționează cu mediul înconjurător. De exemplu, genele dvs. vă pot sugera că veți crește până undeva între 1.60-1.70 m. Dar înălțimea reală este o interacțiune între gene și mediu. Dacă esti subnutrit, nu vei ajunge niciodată la 1.70 m. ”

Ceea ce mănâncă mamele noastre în timp ce sunt însărcinate ne poate afecta genele și ne poate determina trăsăturile, inclusiv dezvoltarea bolilor, chiar și după câteva decenii.

Genele noastre pot fi influențate de tot felul de lucruri, cum ar fi:

  • deficiențe nutritive sau excese (în special la etapele esențiale de dezvoltare);
  • componente dietetice (grăsimi omega-3, fitoestrogeni, legume crucifere, licopen, folat, carotenoizi și așa mai departe);
  • lumina soarelui și vitamina D;
  • toxine (cum ar fi produse chimice industriale, pesticide, metale grele etc.);
  • bacterii și viruși;
  • activitatea;
  • alcool și alte medicamente;
  • ritmuri circadiane (cum ar fi somnul, munca în schimburi și călătoria în fusurile orare);
  • si o serie de alți factori despre care probabil noi încă nu știm.

Expresia noastra genetica este puternic modelata de mediul nostru. Deci, dacă știm mai multe despre variantele noastre genetice, am putea să ne adaptăm stilul de viață sau mediul pentru a preveni unele boli sau pentru a deveni mai sănătoși. De exemplu, anumite variante genetice ne pot spune cum se metabolizează produsele alimentare. Altele ne pot spune dacă acei carcinogeni din carnea gătită vor influența sau nu dezvoltarea cancerelor de colon și de prostată. Și altele pot prezice răspunsul inflamator și eficiența reparării / replicării ADN-ului. Dacă știm mai multe despre factorii noștri de risc unici, este posibil să avem opțiuni mai sănătoase ; alegeri care ar putea îmbunătăți expresia noastră genetică.

De exemplu boala celiacă. Unii oameni pot consuma gluten (compusul proteic găsit în multe cereale) fără nici o problemă. Dar când alții mănâncă gluten, acesta influențează expresia genelor și declanșează o cascadă inflamatorie în intestin.

Deoarece simptomele de sensibilitate la gluten sunt adesea oarecum vagi, s-ar putea să nu știți imediat dacă sunteți intolerant la gluten. Totuși, testele moderne pot dezvălui variantele genetice care fac anumite persoane sensibile si susceptibile de a dezvolta boala celiacă.

Dacă știți profilul genetic și știți că purtați genele de intoleranță la gluten, asta vă poate determina să vă schimbați dieta înainte ca procesul inflamator să devină prea avansat.

Ceea ce mănâncă mamele noastre în timp ce sunt însărcinate ne poate afecta genele și ne poate determina trăsăturile.

Cum funcționează screening-ul genetic

Screening-ul genetic = testarea + analiza.

Aceasta testare genetica poate fi efectuată din saliva, sânge sau alte probe de țesut.

Orice probă care conține nuclee de celule umane va funcționa, deoarece toate celulele au aceleași gene. ADN-ul este extras din probă, apoi amplificat, secvențiat și asamblat într-un format lizibil pentru pacient.

Cercetătorii pot analiza apoi gene singulare, matrice sau întregul genom.

După ce au fost scanați genetic, oamenii pot primi apoi o dieta proprie.

Surse poze