Ucigasii din casa noastra- PFAS

 

Substantele chimice  PFAS (perfluoroalchilate și polifluoroalchilate) reprezintă o familie extinsa de mii de substante chimice sintetice, utilizate pe scara larga in intreaga industrie și care se regasesc si în mediu.

Toate conțin legaturi carbon-fluor, una dintre cele mai puternice legaturi chimice. Aceasta inseamna ca rezista la degradare atat în timpul utilizarii, cat si în mediu. De asemenea, majoritatea PFAS sunt transportate cu usurintă în mediu, pe distante lungi, departe de sursa eliberarii lor.

S-a observat frecvent ca PFAS contamineaza apele subterane, apele de suprafata, solul si carnea animalelor. Curațarea amplasamentelor poluate este dificila din punct de vedere tehnic și costisitoare.

Unde se gasesc PFAS

PFAS se gasesc deasemenea in: textile, piele, pahare, farfurii sau tacamuri de unica folosinta, produse de stingere a incendiilor, electronice, alimente, piele.

Ce boli pot determina

Expunerea la aceste substante chimice poate avea efecte negative asupra sanatații. Oamenii pot fi expuși la PFAS în diferite moduri, inclusiv prin alimente, unde aceste substante se gasesc cel mai adesea în apa potabila, peste, fructe, oua și produse din oua.

Copiii sunt cei mai expusi, spun oamenii de știinta, iar expunerea în timpul sarcinii și alaptarii este principalul factor care contribuie la nivelul PFAS la sugari.

In urma mai multor studii, s-a constatat ca o concentratie mare a acestor produse in organism, poate fi responsabila de:

raspunsul scazut al sistemului imunitar la vaccinare

  • creșterea nivelului de colesterol-total si LDL

  • modificari ale enzimelor hepatice

  • risc crescut de hipertensiune arteriala sau preeclampsie la femeile gravide

  • scaderea greutatii copiilor la naștere.

  • risc crescut de cancer la rinichi sau testicul

  • PFAS au fost supranumite “substanţe chimice veşnice”, pentru că sunt extrem de persistente în natură, având un timp îndelungat de descompunere.

    Studiile ştiinţifice au relevat totodată că o serie de PFAS au efecte grave pentru sănătate. Dezvoltarea cancerului, impact nociv asupra sistemului imunitar, reproductiv şi hormonal, determinând şi un răspuns mai redus la vaccinuri.

    În Danemarca, unde utilizarea acestor substanţe în ambalaje pentru alimente este interzisă din iulie 2020, nici una dintre pungile de la McDonald’s nu a prezentat o expunere la PFAS.