Sindromul intestinului iritabil este o tulburare frecventa care afecteaza intestinul gros. Semnele și simptomele includ:
- crampe
- dureri abdominale
- balonare
- gaze
- diaree sau constipatie sau ambele.
Sindromul intestinului iritabil si cauzele care-l pot determina
Sindromul de intestin iritabil (IBS) este o afecțiune cronica pe care va trebui sa o gestionati pe termen lung.
Doar un numar mic de persoane cu IBS au semne și simptome severe. Afectiunea poate fi tinuta sub control, gestionând dieta, stilul de viața și stresul. Simptomele mai severe pot fi tratate cu medicamente si consiliere.
IBS nu provoaca modificari ale tesutului intestinal si nu creste riscul de cancer colorectal, dar poate afecta viata sociala a pacientului, in cazurile severe.
Ce poate determina sindromul de intestin iritabil (IBS)
In spatele acestor manifestari se pot ascunde: suprapopularea bacteriana, disbioza, intolerantele alimentare, insuficienta cantitate de enzime pancreatie si bila sau hipoaciditate.IBS se poate dezvolta după o criză severă de diaree (gastroenterită) cauzată de bacterii sau de un virus. IBS ar putea fi, de asemenea, asociat cu un surplus de bacterii din intestine (creșterea excesivă a bacteriilor)
De multe ori se trateaza cu simptomatice, neajungandu-se la baza problemei.
Toate problemele care stau in spatele unui sindrom de intestin iritabil pot fi depistate prin teste specifice si tratate.