Dieta pacientului cu cancer

Dieta pacientului cu cancer este una specifica, saraca in carbohidrati si proteine de origine animala. Voi explica pe larg, bazat pe studii, de ce pacientul cu cancer, nu trebuie sa manance orice.

  • Ce ne arata studiile legat de cum se dezvolta celula cenceroasa
  • Diete care au adus imbunatatiri in cancer

Cu toate ca exista studii care au demonstrat ca nutritia pacientului cu cancer, ca si pentru alte afectiuni, trebuie sa fie adaptata tipului de cancer, stadiului, starii generale si starii nutritionale, a pacientului, medicii oncologi, continua sa recomande pacientului sa manance orice. E de neadmis, sa incurajezi un pacient cu cancer sa manance orice, asta insemnand si: paine, dulciuri, carne sau alcool.

Inca din 1930, Otto Warburg a demonstrate ca celulele canceroase și-au alimentat creșterea prin înghițirea unor cantități enorme de glucoza (zahar din sange) și descompunerea acesteia in acid lactic, chiar in lipsa oxigenului.

Descoperirea Warburg, denumita ulterior “efectul Warburg”, se estimeaza ca apare în pana la 80 % din tipurile de cancer. Este atat de fundamental pentru majoritatea cancerelor, incat o tomografie cu emisie de pozitroni (PET), care a aparut ca un instrument important în stadializarea și diagnosticarea cancerului, funcționeaza pur și simplu, prin administrarea de glucoza, iar aceasta marcheaza locurile din corp în care celulele canceroase sunt localizate. În multe cazuri, cu cat o tumora consuma mai multa glucoza, cu atât prognosticul unui pacient este mai rau.

Spre deosebire de celulele sanatoase, celulelor canceroase în creștere sunt „dependențe de nutrienți”, spune Dang;” cand nu pot consuma suficient, încep să moară”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3345191/

 

Cancerul, sugerează adeptii moderni ai teoriei lui Warburg, ar putea fi, de fapt, o tulburare a producției de energie modificată, mai mult decat o deteriorare genetica.

Profesorul de biologie, Dr. Thomas Seyfried, este un susținator principal al teoriei metabolice a cancerului, spune ca decenii de cercetare, inclusiv a sa, susțin ideea că metabolismul aberant poate induce cumva malignitate.

Mai mult, el crede ca cercetarea, susține ideea ca limitarea combustibililor disponibili pentru fermentare – adică glucoza și aminoacidul glutamina – ar fi o abordare mult mai utila a tratamentului in cancer.

Exista un interes deosebit pentru dieta ketogenica, similar cu dieta Atkins cu conținut scazut de carbohidrați, care are un conținut scazut de zahar și un conținut ridicat de grasimi. Aceste diete au rol de a “înfometa” celulele canceroase nemaidandu-le  glucoza pe care o folosesc pentru fermentare.

„Medicamentele pe care le avem acum sunt atat de toxice. Nu exista niciun motiv pentru care oamenii ar trebui să fie otraviți pentru a fi sanatoși. Exista o serie de studii, care arata o relație directa între dieta ketogenica și creșterea tumorala încetinita, „, spune Thomas N. Seyfried, citând și lucrarea doctorului Valter Longo, de la Școala de Gerontologie Davis a Universității din California de Sud. Această lucrare arata ca dietele cu conținut scazut de calorii sunt legate de creșterea tumorala incetinita și de raspunsul îmbunatatit la chimioterapie.

Diete care au adus imbunatatiri in viata pacientilor cu cancer

  • Dieta ketogena
  • Dieta Vegana
  • O dieta vegana exclude produsele de origine animala, cum ar fi carnea, peștele, ouale, lactatele și mierea. Oamenii urmeaza adesea o dieta vegana din motive etice sau filosofice. Acestea pot fi- protejarea animalelor și a mediului.

Se crede ca o dieta vegana este bogata in alimente care protejează împotriva cancerului si exclude pe cele care cresc riscul de cancer.

Intr-o o revizuire sistematica a studiilor observaționale asupra dietelor vegetariene și vegane din 2017, cercetatorii au descoperit că o dieta vegana ar putea reduce riscul de cancer.

Deși o dieta vegana conține cereale, uleiuri vegetale, nuci, semințe, leguminoase, fructe și legume, s-ar putea sa lipseasca anumite substante nutritive. Este posibil sa va lipseasca:

  • fier
  • calciu
  • zinc
  • vitamina B12
  • vitamina D

 

                                        Exemplu de dieta vegana

Mic dejun

  • Crema de caju cu ierburi aromatice si salata de castraveti cu rosii
  • Rosii si ardei grasi umpluti cu salata de vinete

Gustare

  • Smoothie- de apio cu afine

Pranz

  • Ciorba de legume
  • Mancare de praz cu masline

Gustare

migdale, nuci, fistic-proaspete, nu prajite

Cina

  • Conopida la cuptor cu sos de lamaie, sare, usturoi si ulei de masline

Se poate rade deasupra tofu, sau se face gratinata.

  • Salata de cruditati cu nuci