Sindromul de colon iritabil sau colonul spastic

Sindromul colonului iritabil, este o afecțiune functionala, localizată la nivelul sistemului digestiv, fiind frecvent întâlnit la toate grupele de vârstă;
Din punct de vedere statistic, afectează de două ori mai mult femeile și apare mai des în rândul persoanelor cu vârsta sub 45 de ani.
Cuprins articol:
  • Cauzele sd. de colon iritabil
  • Simptomele
  • Tratament
  1. Cauzele sd. de colon iritabil
Nu se cunosc cauzele exacte care duc la aparitia sd. de colon iritabil. Dar urmatoarele afectiuni, ar putea sa favorizeze instalarea sd. de intestin iritabil:
  • intolerantele alimentare
  • disfunctionalitati in producerea si excretia de bila
  • secretie insuficienta de enzime pancreatice
  • disbioza si SIBO-suprapopularea bacteriana
  • sensibilizarea excesivă a nervilor din tractul digestiv,
  • stresul
                                Simptomele sd. de colon iritabil
Simptomele caracteristice sindromului colonului iritabil, sunt:
crampele, balonarea, diareea și constipația, care tind să apară și să dispară, persistând mai multe zile, săptămâni sau luni și variind de la o persoană la alta. De obicei manifestările clinice durează cel puțin 3 luni timp de cel puțin 3 zile pe lună. Afecțiunea poate fi inconfortabilă și persistă în general întreaga viață, având un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi.
                                    Tratament
Nu există un remediu specific pentru colonul iritabil, dar prin identificarea cauzelor care ar putea sta la baza, se pot aduce ameliorari semnificative.
Prin schimbări în alimentație, introducerea de enzime digestive, si reechilibrarea florei intestinale, simptomele pot fi ținute sub control.Tratamentul urmareste sa imbunatateasca digestia, sa reechilibreze flora si sa normalizeze scaunul.
Din punct de vedere clinic au fost identificate mai multe forme principale de sindrom de colon iritabil:
Colon iritabil cu constipație – este experimentată durere, disconfort, balonare, tranzit intestinal inconstant sau întârziat, scaune dure sau cu aspect de bile.
Colon iritabil cu diaree – este experimentată durere, disconfort și senzație de defecație iminentă, scaune dese sau foarte moi/apoase.
Colon iritabil cu scaune cu tipar alternativ – este experimentată și constipație și diaree.
Colon iritabil atipic – simptomele nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de mai sus.