Ce este disbioza
Disbioza denumită si disbacterioza reprezinta o tulburare a florei microbiene intestinale.
Tractul gastrointestinal, conține atât bacterii „bune”, cât și „rele”, acestea formand flora intestinală – numită și microbiota intestinala.
Pe langa bacterii, in tractul gastro-intestinal, se gasesc si alte microorganisme, incluzând: drojdii, ciuperci, viruși și paraziți.
Microbiota este o „comunitate de microorganisme comensale, simbiotice si patogene găsite într-un mediu specific, in cazul de fata in intestin.
Rolul microbiotei intestinale
• sintetizează vitamine – B1, B2, B6, B12, K2, K, H şi aminoacizi esenţiali;
• elimină produşii metabolici;
• furnizează energie(până la 10%);
• luptă împotriva agenţilor patogeni;
La nivelul intestinului se regăsesc aproximativ10 miliarde de bacterii (de 10 ori mai multe decat celule corpului uman). Aceste bacterii conţin > 3 milioane de gene, de 150 de ori mai multe gene decat genomul uman (ADN).
Microbiota se formeaza în primii trei ani de viata, si aceasta compoziție unică va fi pentru tot restul vieții, reprezentand amprenta individuala. Primele bacterii cu care venim in contact sunt cele din vaginul mamei. Copiii nascuti prin cezariana vor dezvolta mai tarziu flora proprie, putand sa prezinte anumite deficiente in primele zile, luni si chiar ani de viata.
Ce factori pot duce la disbioza?
Flora intestinala poate fi afectata de factori interni sau externi.
Factori interni:
• Dereglările acidității gastrice (hipoclorhidrie și aclorhidrie);
• Lipsa unor enzime implicate in digestie.
Dintre factorii externi cei mai importanti sunt:
• alimentatia;
• medicamentele, in special antibioticele;
• stresul.
Cum ne afecteaza disbioza starea de sanatate
Disbioza poate fi una dintre cauzele declanşatoare sau agravante în afecțiuni patologice precum: boli inflamatorii intestinale, diabet, obezitate, boli autoimune, cancer colorectal si chiar autism.
Simptomele cele mai des intalnite sunt:
Meteorism abdominal;
Flatulenta;
Regurgitatii si pirozis;
Dureri abdominale difuze;
Tulburari de tranzit-diaree sau constipatie;
Deficiente nutritionale-datorate absorbtiei deficitare;
Alergii-rinita alergica, urticarie;
Dr. Metchnikoff la începutul anilor 1900, a considerat ca disbioza este atât de gravă încât spunea că „moartea începe în intestin”.
Este important ca, în caz de disbioză, să se poată identifica cauza și daunele, înainte de a începe un plan clar și precis de recuperare.
O evaluare a microbiotei intestinale este cea mai potrivită examinare pentru o primă evaluare aprofundată a intestinului.
Această revizuire este compusă din două părți principale:
• cantitativă
• calitativă.
Scopul evaluarii cantitative este de a identifica diferitele microorganisme și de a distinge între flora bună și cea rea, aceasta din urmă fiind compusă din organisme cum ar fi: drojdiile, mucegaiurile, bacteriile patogene și paraziți.
Evaluarea calitativă se referă la căutarea unei potențiale inflamații, analiza imunității și agresivității florei tranzitorii.
Impactul probioticelor și a prebioticelor
• Probioticele (iaurt, lapte bătut, alte bauturi fermentate, varză murată, preparate din soia, etc) sunt microorganisme vii care atunci cand sunt administrate în doze adecvate pot avea un beneficiu terapeutic prin reechilibrarea florei intestinale. Ele se regăsesc în mod natural în intestin, în unele alimente sau sub formă de suplimente alimentare.
• Prebioticele (cereale integrale, banane, ceapă, usturoi, miere, anghinare, suplimente alimentare etc.) sunt ingrediente alimentare care determină modificări la nivelul compoziției și activității microbiotei( hrana pentru bacteriile intestinale). Ele permit stimularea creșterii și activității speciilor de bacterii bune din intestin cu reducerea indirectă a speciilor patogene.
Teste de evaluare a microbiotei si a functiei digestiv
Test de digestie;
Teste care arata inflamatia la nivelul tractului gastro-intestinal;
Colonoscopie si endoscopie gastrica;
Examen coproparazitologic;
Coprocultura;
Teste de analiza cantitativa a microbiotei-FlorInScan
Rezultatele analizei FlorInScan pot contribui semnificativ la stabilirea cauzei diverselor boli, ceea ce permite configurarea unor tratamente personalizate, implementate concomitent cu o dietă alimentară concepută pe baza rezultatelor unui test de dozare a anticorpilor IgG (testul de intolerante alimentare-Imupro)