Insuficienta renala acuta si cronica sunt afectiuni care reduc capacitatea rinichilor de a-si indeplini in mod corespunzator functiile in organism, in principal cele de metabolizare si excretie a unor substante cu potential toxic. Daca aceste substante sau metabolitii lor nu sunt eliminati prin urina se pot acumula in interiorul organismului si pot influenta nefavorabil alte organe.
Pentru a suplini functia renala, pacientul trebuie sa fie supus unei tehnici de curatare a sangelui, denumita hemodializa.
Hemodializa este un proces care foloseste o membrana artificila pentru a:
– Elimina din organism produsi metabolici precum ureea;
– Restabili echilibrul electrolitic in sange;
– Elimina fluidele in exces din organism.
Rolul dietei în prevenirea şi tratamentul malnutriţiei protein-calorice la pacienţii dializaţi, precum şi în controlul unora dintre complicaţii asociate hemodializei, dau aceiaşi pondere terapiei nutriţionale în îngrijirea pacientului hemodializat cu cea a hemodializei însăşi. Nefrologul împreună cu nutriţionistul, prin metode aparent simple şi puţin costistoare, pot concura la creşterea duratei şi calitătii vieţii acestor pacienţi.
Ce este important sa urmareasca pacientul dializat:
- Cantitatea de proteine-1-1.2g/kg corp
- Fosforul-admis 700-800mg/zi
- Potasiul-admis 1950-2000mg/zi
- Sodiul-admis-1500-2300mg/zi
- Cantitatea de lichide reglata in asa fel sa nu creasca in greutate cu mai mult de 3-4% din greutatea uscata.
Alimente care trebuie evitate:
- Mezelurile- carnati, salam, sunca,
- Branzeturile- telemea, cascaval sarat.
- Carnea rosie (vita, oaie, capra) carnea de animal tanar (miel, ied, purcelus de lapte, vitel) sau vanat.
- Viscere -ficat, rinichi, momite, splina, inima
- Bauturi carbogazoase sau de fructe-cola, fanta, sucuri de fructe, etc.
- Fructe/legume- caise, prune, rosii crude.
Fructele si legumele se consuma fierte cc 10 minute si se arunca apa.
- Se pot face-compoturi
- Sufleuri-budinci
- Soteuri de legume -inabusite cu unt
- lintea, pasta de tomate, radacina de patrunjel, spanacul, varza murata, fructele uscate, fasole, mazare, soia
- alune, pufuleti, masline sarate, ciocolata
Lichide cat sa nu apara senzatia de sete, sau mai mult in perioada calda, munca intense cu transpiratie (acoperirea pierderilor!)
Sare variabil (1-3g/zi) ½ lingurita de sare -mancarea se gateste fara sare
- paine fara sare
- fara alimente gata gatite, din comert- icre, masline sarate, sosuri, maioneze, salata de vinete, humus, iahnie de fasole, zacusca, etc.
!!!! Atentie la cantitatea de :
- Paine- nu mai mult de o felie la masa.
- Cartofii-se pun in apa taiati si se lasa 1 ora, se scurge apa si apoi se pun la gatit.
- Sau se fierb, se arunca apa si apoi se pun la mancare
- Orez – 3-4 linguri
- Fructe dulci-pepene, struguri, banane, portocale.
- Prajituri, foietaje, alte dulciuri.
DIETA DE 1 ZI
Mic dejun
o felie de paine alba subtire cu un ou fiert, castravete si un ardei gras.
O ceasca de compot -de mere facut in casa, fara zahar
- Potasiu=726mg
- Fosfor=359mg
- Sodiu=628mg
Pranz
Mancare de bame+ o felie de paine alba
Portia 200g
- Potasiu=233mg
- Fosfor=50,4mg
- Na= 10mg
- Energie=210 cal
Ingrediente necesare pentru mancare de bame:
- 2-3 linguri ulei
- 1 ceasca de apa
- 1-2 cepe albe
- suc de rosii
- 500 g bame congelate
- sare, piper dupa gust
- 2-3 catei de usturoi
- patrunjel
Mod de preparare mancare de bame:
Tai marunt o ceapa, doua (depinde de cantitatea de mincare pe care vrei s-o faci) si le pui in cratita cu apa si ulei sa se inabuse, pana se inmoaie si adaugi sucul de rosii.
Fierbi pana scade putin apa, adaugi bamele si fierbi pana se inmoaie (20-30 min). Poti pune ce condimente doresti, piper, putina boia. Spre final, se adauga si doi/trei catei de usturoi taiati marunt. Cand mancarea este gata, presari patrunjelul tocat si dai cratita deoparte.
Gustare -dupa cc 2 ore
Compot de mere
- Potasiu=100mg
- Fosfor=6 mg
Cina
150 g Piept e pui cu 100g salata de castraveti+ o felie de paine
- Potasiu=658
- Fosfor=327
- Sodiu=960
Total /zi
Potasiu=1744mg admis/zi potasiu-(K) =1950-2000mg/zi
Fosfor= 742 admis/zi fosfor (P)= 700-800mg/zi
Sodiu=1598mg admis/zi sodiu = 1500-2300mg/zi