Consumul de acizi grasi esentiali ( acei acizi pe care organismul nu-i poate produce) aduce multe beneficii pentru organism: scad inflamatia, protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer, imbunatatesc memoria si au rol antiinflamator.
- Ce sunt acizii grasi
- Care alimente contin omega-3
- Care sunt beneficiile consumului de acizi grasi
Exista 2 tipuri- acizi grasi saturati sau nesaturati. Acizii grasi, au de asemenea, diferite lungimi: acizii grasi cu lant scurt au mai putin de 6 atomi de carbon, in timp ce acizii grasi cu lant lung au 12 sau mai multi atomi de carbon.
Acizii grasi saturati, se gasesc in alimente, precum: untura, unt, lapte integral, smantana, oua, carne rosie, ciocolata. Un aport excesiv de grasimi saturate poate crește colesterolul si creste riscul de a dezvolta boli coronariene.
Acizii grași mononesaturați conțin o legătura dubla. Exemple de alimente bogate în grasimi mononesaturate includ: avocado, nuci și uleiuri vegetale (de masline, arahide, canola, in)
Oamenii de știința considera ca un consum crescut de acizi grasi mononesaturati (de exemplu, consumul mai multor nuci) este benefic. Acizi grasi din nuci, putand ajuta la scaderea colesterolului “rau’ și în final la scaderea riscului de boli coronariene, mai ales daca grasimile mononesaturate sunt utilizate pentru a inlocui grasimile saturate și zaharurile rafinate.
Acizii grasi polinesaturati conțin mai multe legaturi duble. Exemple de alimente bogate în grasimi polinesaturate includ uleiurile vegetale, inul, porumbul, floarea-soarelui și soia.
Acizii grasi se pot clasifica dupa rolul in organism, in: esențiali si neesentiali.
Acizii grasi esentiali, sunt acizi grasi polinesaturati de care organismul uman are nevoie si nu ii poate produce. Prin urmare, trebuie să fie dobanditi din alimente. Cei mai importanti sunt acizii grasi polinesaturati-omega 3 si omega 6. Consumul de acizi grasi esentiali ( acei acizi pe care organismul nu-i poate produce) aduce multe beneficii pentru sanatate, avand un efect antiinflamator.
Care alimente contin omega-3
Omega-3, se găsesc în mod natural în unele alimente și se adaugă la unele alimente fortificate.
Puteti obține cantitati adecvate de omega-3, consumând o varietate de alimente:
- Peste și alte fructe de mare (în special pești grași de apă rece, cum ar fi somon, macrou, ton, hering și sardine)
- Nuci si seminte (cum ar fi seminte de in, seminte de chia și nuci)
- Uleiuri vegetale (cum ar fi ulei de in, ulei de soia și ulei de canola)
- Alimente îmbogatite (cum ar fi anumite oua, iaurt, sucuri, lapte, bauturi din soia și formule pentru sugari)
Care sunt beneficiile consumului de acizi grasi
- Au grija de sanatatea vaselor de sange.
Potrivit studiilor, acizii grasi Omega-3 reduc riscul de boli cardiovasculare, prin reducerea colesterolului “rau” din sange
- Ajuta dezoltarea fatului.
In cazul femeilor insarcinate, sulplimentele cu acizi grasi Omega-3, administrate in timpul sarcinii ajuta la dezvoltarea neurologica a fatului. Omega 3, de asemenea, ajuta vederea bebelusilor. Pentru unii medici specialisti, suplimentele cu Omega-3 in sarcina sunt la fel de importante precum sunt suplimentele cu acid folic.
3. Scad inflamatia
Mai multe studii au demonstrat ca suplimentele alimentare cu acizi grasi Omega3 reduc in mod semnificativ durerile resimtite la nivelul articulatiilor si imbunatatesc mobilitatea articulara.
- Alunga depresia. Cercetatorii au descoperit ca nivelurile ridicate de Omega-3 scad din intensitatea si din manifestarile depresiei. Efectul pozitiv se explica prin faptul ca acizii grasi Omega contribuie la echilibrarea neurologica. Din acest motiv, o dieta saraca in acizi grasi determina disfunctii la nivelul functionarii receptorilor cerebrali, putand sa apara tulburari afective si de personalitate. Beneficiile nu sunt doar in cazul persoanelor cu depresie, ci si in cazul celor care sufera de sindrom bipolar sau de alte tulburari de personalitate.
- Protejeaza creierul de degradare. In cazul copiilor, acizii grasi Omega ajuta la dezvoltarea functiilor cerebrale. Au efect pozitiv in reducerea simptomelor asociate cu ADHD-ul si autismul. In cazul adultilor, acizii grasi Omega au efect protector asupra creierului si reduc riscul de dementa asociat cu bolile neurodegenerative.