Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa. Insulina este un hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge. Această afecțiune produce tulburări la nivelul întregului metabolism și, în timp, poate afecta funcționarea diverselor organe din corp.
- Despre diabet si complicatiile lui
- Alimente ce trebuie evitate
Despre diabet si complicatiile lui
O dieta si un stil de viata echilibrat ajuta nu numai la echilibrarea glicemiei, dar contribuie si la evitarea complicatiilor diabetului
- hipoglicemia sau hiperglicemia,
- bolile renale,
- neurologice
- sau cardiovasculare.
Cel mai bun mijloc de tratament in cazul diabetului de tip 2 este regimul alimentar.
Regimul alimentar al bolnavilor de diabet trebuie sa includa suficiente calorii pentru a mentine o greutate normala, sa asigure o crestere normala la copii si adolescenti si sa corespunda nevoilor suplimentare in caz de activitate fizica, sarcina, alaptare sau boala.
- alimentatia trebuie sa fie regulata ( mese la aceleasi ore, evitand variabilitatea necesarului de insulina) si
- bauturi racoritoare care contin zahar: siropuri, pepsi, cola,sucuri de fructe din comert
- bauturi alcoolice bogate in glucide: lichior, vermut, vin fiert mpartita in mai multe mese (de obicei, in trei mese principale si doua gustari).La ce trebuie sa fie atent pacientul cu diabet? -continutul de glucide (carbohidrati) alimentele care contin glucide trebuind cantarite si calculate, tinand cont de cantitatea de carbohidrati recomandata de catre medicul specialist.-indicele glicemic al alimentelor (cat de rapid determina cresterea glicemiei).
Alimente ce trebuie evitate
- dulciuri concentrate: zahar, miere de albine, gem, rahat, dulceata, inghetata, ciocolata
- fructe cu 20% glucide, bine coapte sau uscate: struguri, prune, pere Bergamotte, banane, curmale, stafide, smochine
- bauturi racoritoare care contin zahar: siropuri, pepsi, cola,sucuri de fructe din comert
- bauturi alcoolice bogate in glucide: lichior, vermut, vin fiert
- sucurile naturale, fara adaos de zahar trebuie evitate de diabetici si de cei care vor sa slabeasca, deoarece si acestea au continut glucidic destul de ridicat, cam la fel ca si fructul din care este facut
- painea de orice fel, pastele fainoase, cerealele de mic dejun
- slanina de porc sau untura, consumate in cantitati extrem de mici si foarte rar, de asemenea si uleiurile vegetale sau margarina. Aceste tipuri de grasimi sunt si ele foarte nocive pentru sanatate, deoarce si acestea se absorb foarte repede in sange si rezulta depozite de grasime. Consumul de grasimi nu duce la cresteri ale glicemiei, dar sunt foarte nocive, deoarece sunt alimente care ingrasa foarte usor.
La bolnavii de diabet alimentatia zilnica nu trebuie sa contina mai mult de 200-250 de grame de glucide pe zi.
Procentul de glucide continute de alimente variaza, astfel:
- produse zaharoase: 80 – 100%
- cereale si fainoase: 75%
- paine: 55%
- leguminoase: 20%
- fructe: 10 -20%
Exemplu de dieta de 1 zi pentru diabet
MIC DEJUN
- Tartina din paine integrala cu crema de avocado
- ou fiert
- Ceai/cafea/lapte vegetal fara adaos de zaha
PRANZ
- Ciorba de legume+ 1- felie de paine
- Piept de pui cu legume la gratar/ la abur
- mar/grapefruit/ afine
CINA
- Salata greceasca+ 1 felie de paine