Top 10 alimente care pot creste imunitatea

Sistemul imunitar este un sistem de apărare, format din structuri biologice (tesuturi, organe, celule). Acestea desfașoară procese complexe, pentru a lupta împotriva agenților patogeni: virusuri, bacterii și corpuri straine, care provoacă infecții sau boli. Pentru a functiona corect, un sistem imunitar trebuie să distinga intre agentii patogeni si celulele propriului organism. Cand sistemul imunitar intra în contact cu un agent patogen, acesta declanșeaza un raspuns imun. Sistemul imunitar elibereaza anticorpi, care se atașeaza de antigeni și îi anihileaza. Pentru a avea loc aceste procese biologice, organismal, are nevoie de anumite substante.

Pot anumite alimente să stimuleze sistemul imunitar?

Incorporarea unor alimente specifice în dieta, poate intari răspunsul imun al unei persoane. Daca sunteti în cautarea unor modalitati de prevenire a racelii, a gripei și a altor infecții, primul pas ar trebui să fie o vizita la raionul de fructe si legume. Planificati-va mesele pentru a include aceste 10 stimulatoare puternice ale sistemului imunitar.

  1. Citricele-contin o cantitate importanta de vit C. S-a constatat că suplimentarea vitaminei C, îmbunatateste componentele sistemului imunitar uman, cum ar fi: activitatea celulelor ucigase antimicrobiene, proliferarea limfocitelor, chimiotaxia și hipersensibilitatea de tip întârziat. Vitamina C contribuie la metinerea integritatii redox a celulelor si, astfel, le protejeaza împotriva speciilor reactive de oxigen generate în timpul exploziei respiratorii și în răspunsul inflamator.
  2. Afinele si alte fructe de padure- conțin un tip de flavonoid numit antocianina, care are proprietati antioxidante, si poate ajuta la stimularea sistemului imunitar. Un studiu din 2016 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863266/) concluzioneaza ca flavonoidele joacă un rol esențial în scaderea incidentei infectiilor de cai respiratorii. Persoanele care consumă alimente bogate în flavonoide au o sansa mai mica de a avea o infectie a tractului respirator superior sau raceala obișnuita decat cele care nu consuma.
  3. Broccoli-este o alta sursa de vit C. De asemenea, conține antioxidanți puternici, cum ar fi sulforaphane. Din aceste motive, este o legume ce ar trebui mancata regulat pentru a sprijini sanatatea sistemului imunitar.
  4. Ghimbirul, poate fi folosit in mancaruri in ceaiuri sau sucuri. Potrivit unei analize, ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și este capabil să ofere beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma dacă poate preveni sau nu în mod eficient boala.
  5. Usturoiul –este un remediu obișnuit pentru prevenirea racelilor și a altor boli. Multe studii au analizat dacă administrarea suplimentelor de usturoi care conțin alicina reduce riscul de a dezvolta infectii de cai respiratorii. Concluzia a fost ca scade incidenta infectiilor respiratorii.
  6. Ardeiul gras rosu-contine pe langa vitamina C, flavonoide. Antioxidantii: betacarotenul, vitamina C si vitamina A, toate prezente din belsug in ardeii grasi, ne sustin sistemul imunitar si ne ajuta in lupta cu radicalii liberi. O substanta importanta din ardeiul gras este si licopenul, care ne protejeaza impotriva tumorilor.
  1. Ceaiul verde-conține doar o cantitate mica de cofeina, astfel încât poate fi o alternativa la ceaiul negru sau la cafea. Consumul sau poate, de asemenea, întari sistemul imunitar, prin continutul de polifenoli. Ceaiul verde ajuta la reducerea stresului oxidativ si a radicalilor liberi care au efecte negative asupra sanatatii organismului. Totodata, ceaiul verde este ideal in curele de detoxifiere si slabire.
  2. Kefirul- este o băutura fermentata care conține culturi vii de bacterii care sunt benefice pentru sanatate. Cercetarile sugereaza că poate stimula sistemul imunitar. Potrivit unei revizuiri din 2017, s-a concluzionat ca un consum regulat de chefir poate ajuta la:

Majoritatea cercetarilor care susțin acest lucru au fost efectuate pe animale sau într-un laborator. Cercetatorii trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a înțelege cum chefirul poate preveni bolile la oameni.

  1. Curcuma

Curcuma este un condiment galben pe care mulți il folosesc la gatit. Este prezent și în unele medicamente alternative. Consumul de curcuma poate îmbuaătati răspunsul imun al unei persoane. Acest lucru se datoreaza calitaților curcuminei, un compus din turmeric. Poatea ajuta la gestionarea inflamatiei provocate de efort și a durerii musculare, poate combate stresul oxidativ. Majoritatea acestor beneficii pot fi atribuite efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii. Ingerarea curcuminei ca atare, nu duce la beneficiile asociate sanattții, datorita biodisponibilitatii sale reduse, care pare a fi în primul rand datorata absorbtiei slabe, metabolismului rapid și eliminarii rapide. Exista mai multe componente care pot creste biodisponibilitatea. De exemplu, piperina este componenta activă majora a piperului negru și, combinata într-un complex cu curcumina, s-a dovedit ca mareste biodisponibilitatea cu 2000%.

  1. Ciocolata neagra-Ciocolata neagra conține un antioxidant numit teobromina, care poate ajuta la creșterea sistemului imunitar protejnd celulele corpului de radicalii liberi. Radicalii liberi pot deteriora celulele corpului și pot contribui la declansarea unor boli. În ciuda potențialelor sale beneficii, ciocolata neagra este bogata în calorii și grasimi saturate, de aceea este important sa o consumați cu masura

 notă importanta!

Este deosebit de important să ințelegem că nici un supliment, dieta sau alta modificare a stilului de viața, altele decat distanțarea fizică, și igiena adecvata, nu ne pot proteja de COVID-19. În prezent, nici o cercetare nu susține utilizarea vreunui supliment pentru a proteja împotriva COVID-19 în mod specific. Toate acestea insa, pot sustine sistemul nostrum imunitar.