Ce sunt probioticele si beneficiile pentru sanatate

Probioticele sunt o combinatie de bacterii benefice vii,.care se găsesc în anumite alimente sau suplimente. Ele pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate.

Aceste bacterii se gasesc in cantitati uriase- de ordinul trilioanelor in intestinul nostru si formeaza flora intestinala-microbiota.

Microbiota este o comunitate diversa de organisme si anume:

  • Bacterii
  • Ciuperci (inclusiv drojdii)
  • Viruși.

Ce sunt probioticele si care este rolul lor

Probioticele sunt bacterii vii și drojdii promovate ca având diferite beneficii pentru sănătate. Sunt de obicei adăugate în iaurturi sau luate ca suplimente alimentare și sunt adesea descrise ca bacterii „bune” sau „prietenoase”.

Se crede că probioticele ajută la restabilirea echilibrului natural al bacteriilor din intestin (inclusiv stomacul și intestinele) atunci când au fost perturbate de o boală sau tratament.

Există unele dovezi că probioticele pot fi utile în unele cazuri, cum ar fi prevenirea diareei atunci când se iau antibiotice și contribuie la ameliorarea unor simptome ale sindromului intestinului iritabil (IBS).

Rolul probioticelor este foarte important: creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor neprietenosi, tin infectiile din organsim la distanta, ajuta sistemul imunitar, previn tulburarile gastro-intestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele din sd de colon iritabil.

De asemenea, flora intestinala, este implicata in sinteza de vitamine B1, B2, B6, B12, acid folic, biotina si vitamina K.

In ce alimente gasim probioticele

  • Alimentele murate in sare-varza murata, alte muraturi
  • Borsul facut in casa
  • Iaurtul, kefirul si branzeturile fermentate
  • Tempeh (un preparat din soia fermentata originar din Indonezia)
  • Kimchi (un amestec de legume sarate și fermentate, cum ar fi varza napa și ridiche realizat cu o selectie larga de condimente, ceapa de primavara, usturoi, ghimbir,etc).

De ce avem nevoie de probiotice

 Flora intestinala poate fi dezechilibrata datorita consumului unor medicamente, cum ar fi: antibioticele, corticosteroizii, pilulele anticonceptionale, ibuporfenul, aspirina si indometacinul,

Deasemenea, apa clorinata, precum si unele alimente (zaharul rafinat, grasimile hidrogenate) si stresul, pot distruge flora microbiana. Dezechilibrul microflorei, se numeste disbioza.

De aceea, tot mai multe persoane au nevoie de probiotice, mai ales ca literatura de specialitate precizeaza faptul ca intre 70 si 90% din forta sistemului imunitar este localizata la nivelul intestinelor, datorita bacteriilor benefice.

    Ce categorii de persoane au nevoie de probiotice

Este vorba despre persoanele cu probleme intestinale, infectii sau eczeme la nivelul pielii, cele cu alergii respiratorii, sau care au infectii recurente la nivel genital si urinar. Administrarea probioticelor se face insa pe anumite perioade si numai la indicatia medicului.

De asemenea, persoanele care au sindromul de colon iritabil (IBS) si cele care sufera de constipatie ar putea sa beneficieze de o inbunatatire a simptomatologiei prin consumul de probiotice. Cercetările indică faptul că suplimentele probiotice cu mai multe tulpini par să aducă cele mai multe îmbunătățiri ale IBS, mai ales atunci când sunt luate mai mult de 8 săptămâni.

Pasii corecti pentru in administrarea probioticelor

Analiza microbiomului-printr-un test de scaun, care ne arata ce bacterii sunt in exces si ce bacterii sunt in deficit.

Administrarea la recomandarea medicului a acelor probiotice care sunt benefice in cazul dvs.

Administrarea probioticului la 2 ore dupa sau inainte cu 2 ore de a lua antibioticul.

Deoarece antibioticul distruge bacteriile intestinale, la fel poate distruge bacteriile din probiotic.
In mod ideal, probioticele se administreaza pe stomacul gol pentru ca, in acest fel, beneficiezi de intreaga cantitate de probiotice introduse in organism.

Administrarea probioticului la distanta de consumul de alimente, pentru a nu fi distrus de sucul gastric.

Deși multe studii au evaluat beneficiile pentru sanatate ale probioticelor pentru multe afecțiuni clinice, rezultatele se contrazic adesea, de aceea e bine sa se aleaga cu prudenta probioticul. Exista riscuri daca se administreaza persoanelor cu imunodeficienta-HIV, SIDA, deoarece pot produce infectii grave.