Dieta pentru pacientul cu cancer

          

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial (1Sursă de încredere).

Studiile sugerează că modificările simple ale stilului de viață, cum ar fi o dieta sănătoasa, ar putea preveni 30-50% din toate tipurile de cancer.

         Dieta pentru pacientul cu cancer e bine sa fie o dieta saraca in carbohidrati.

Asa cum am mai spus, pacientul cu cancer, trebuie sa reduca drastic cantitatea de carbohidrati. Multi inteleg ca aceasta recomandare se refera la zahar si prajituri. Din pacate, este vorba si de: foietaj, paine, paste albe, orez alb, cartofi si fructe cu continut mare de zaharuri sau amidon (portocale, mandarine, banane, pepene, struguri etc).

Cu ce putem inlocui toate aceste alimente?

-legume si zarzavaturi, fara restrictie si daca se poate cat de mult, crude.

-migdale, nuci, caju, seminte de floarea soarelui, alune-fara restrictii, daca va plac si nu aveti probleme cu bila, nu sunteti supraponderal sau obez.

– quinoua, amaranth, hrisca, orez integral, paste integrale sau din legume, (au indice glicemic mai mic si carbohidrati mai putini)-cu masura.

– fructe de padure, mere, pere, grapefruit, kivi, prune (din cele nu foarte dulci)

Cum este o dieta saraca in carbohidrati

Mic dejun

Smoothie de patrunjel cu grapefruit, in care adaugati faina de canepa.

pentru vegani- branzica de caju- cu baby spanac, ardei gras, sau orice alta leguma va place si o felie de paine Wassa.

pentru cei care inca sunt omnivori-ou fiert cu legume.

Pranz

  • Supa crema de legume sau crema din radacinoase si conopida.
  • pentru vegani -Piure de spanac/ de conopida sau broccoli
  • pentru omnivori- piept de pui inabusit sau la cuptor, si salata asortata
  • Desert-felii de mar trase in ulei de cocos sau unt, cu nuci si scortisoasa

Cina

Salata de quinoua cu avocado, rosii, ardei.

Ca metode de gatire, recomandate sunt: fierbere la aburi, la cuptor, pe gril electric.

Condimente si aromatizante recomandate: cimbru, busuioc, menta, curry, turmeric, ghimbir, boia dulce, patrunjel, marar.

Evitati: otetul, uleiul de floarea soarelui, ketchup, maioneza din comert, sosurile gata preparate, mustarul. Sosurile din comert, au zahar adaugat si aditivi.

Inlocuiti cu: lamaie, ulei de masline, in, canepa, rapita, preparati sosurile in casa.