Alimentatia pacientului cu cancer

Dieta de 1 zi pentru pacientul cu cancer

Primirea unui astfel de diagnostic, este un moment traumatizant. Deznadejdea, lipsa informatiilor, frica de necunoscut, fac si mai grea lupta cu boala.

Cei care reusesc sa se reechilibreze, isi cresc sansele de supravietuire. Se cunoaste ca stresul este unul dintre cele mai puternice toxice pentru celulele corpului. La acesta se adauga aditivii din alimente, pesticidele, nitritii si nitratii din carne, dereglarea florei intestinale, dereglarile hormonale, dezechilibrele metabolice.

Un factor important in prevenirea stresului oxidativ, il reprezinta alimentatia, bogata in legume, fructe de padure, grasimi omega 3.

Surse vegetale de omega3: ulei/seminte de in, ulei de cocos, seminte de canepa, nuci, seminte de chia, alge marine(nori, spirulina și chlorella)

Cum putem sa incetinim evolutia bolii?

  • Alimentele bio, ar fi o buna alegere;
  • Renuntarea la dulciuri, patisserie si paste fainoase, paine;
  • Reducerea consumului de carne;
  • Mentinerea unei greutati cat mai apropiata de cea ideala;
  • Multa miscare- exercitii fizice in reprise de 10-15 minute de mai multe ori pe zi;
  • Eliminarea stresului; meditatie, exercitii de respiratie, rugaciuni;

Exemplu de dieta echilibrata, bogata in omega 3

Mic dejun

  • Smoothie din 70% legume-30% fructe de padure
  • Porridge (terci)din lapte vegetal cu chia si afine

 

Gustare

  • Felii de mar trase in unt sau ulei de cocos, cu scortisoara si nuci

 

Pranz

  • Ciorba de legume
  • Ciuperci umplute cu legume la cuptor

 

Gustare

  • Nuci, caju, migdale

 

Cina

  • Salata din baby spanac, avocado, rosii cu seminte de floarea soarelui, ulei de masline/in.