Flora intestinala -microbiota, este formata din totalitatea bacteriilor care traiesc in tractul digestiv, in simbioza cu organismul uman. Unele bacterii pot sa devina patogene, crescand in exces si inlocuind alte bacterii benefice.
Cuprins
- Ce este microbiota-microbiomul
- Ce informatii ne da un test al florei intestinale
- Ce este disbioza
Ce este microbiota-microbiomul
Flora intestinala, microbiota colonului reprezintă totalitatea bacteriilor rezidente în intestin și care au o relație simbiotică cu organismul nostru.
Microbiota nativa, rezidenta, este dobandita in primul an de viata si este o combinatie unica pentru fiecare individ, precum amprenta digitala.
Microbiota tranzitorie colonizeaza intermitent intestinul si este formata din microorganisme potential patogene si nepatogene.
Bacteriile intestinale impreuna cu cele care traiesc inafara tractului digestiv, formeaza microbiota.
Un tract intestinal sanatos poate gazdui cel putin 1000 de specii diferite de bacterii. Determinarea compozitiei microbiomului la indivizii sanatosi este importanta pentru intelegerea consecintelor schimbarilor pe care compozitia microbiomului o poate avea pentru sanatate si pentru probabilitatile de boala. Alti microbi traiesc, de asemenea, in tractul digestiv – acestia sunt virusuri, ciuperci si archaea (microorganisme similare ca dimensiuni si cu structura simpla ca bacteriile, insa diferite din punct de vedere al organizarii moleculare; sunt in prezent considerate ca facand parte dintr-un grup vechi, situate intre bacterii si eurcariote).
Ce informatii ne da testul florei intestinale
Aflam daca in tractul nostru digestiv traiesc: bacterii benefice sau patogene, virusi, ciuperci, drojdii, paraziti sau arhee.
Deasemenea, aflam informatii despre:
– activitatea metabolica
- SCFA sau acizi grași cu lanț scurt: SCFA benefice (acetic, butiric și propionic), SCFA putrefactive (Valérico, Iso-Valérico, Caproic, Iso-Caproic și Iso-Butyric) și SCFA de origine proteică.
- Enzime:alfa glucozidază, beta glucozidază și beta glucuronidază.
-markerii intestinali
- Sânge ocult. Indică sângerări intestinale.
- Antigenul Helicobacter pylori. Indică o infecție cu H. pylori.
- Calprotectina. Indicator al inflamației intestinale nespecifice.
- beta-defensină. Indicator al inflamației și tipul de răspuns al sistemului imunitar.
- Lactoferina. Indicator al inflamației asociate cu stresul oxidativ.
- IgA secretor. Indicator al infecției intestinale.
- Gliadin sIgA. Indicator de sensibilitate și / sau intoleranță la gluten.
- Elastaza pancreatică. Indicator al funcției exocrine a pancreasului.
- Anti-tripsină alfa 1. Indicator de permeabilitate intestinală din cauza deteriorării mucoasei.
- Zonulinul. Indicator de permeabilitate intestinală datorită deschiderii joncțiunilor strânse.
Ce este disbioza
Stresul, depresia, mâncarea procesată, genetica și stilul de viață pot provoca un dezechilibru al florei intestinale, care, fără a-l trata, va ajunge să se transforme în disbioza intestinala. Această patologie prezintă multiple simptome, cum ar fi dureri abdominale, diaree, constipație, gaze, arsuri la stomac, reflux.
Testul de disbioza, este cel mai amplu studiu pentru evaluarea stării funcționale a sistemului digestiv. Dintr-o probă de scaun, se evaluează microbiota intestinală, activitatea sa metabolică, markerii intestinali și compoziția sa.