Disbioza cu Candida si dieta adecvata

Candidoza este o infecție fungica provocata de o drojdie numita Candida. Unele specii de Candida pot provoca infectii la oameni; cea mai frecventa este Candida albicansCandida traiește în mod normal pe piele și în interiorul corpului, în locuri precum gura, gatul, intestinul și vaginul, fără a provoca probleme. Candida poate provoca infecții daca se dezvolta in exces, sau daca intra în fluxul sanguin sau organele interne, cum ar fi rinichiul, inima sau creierul.

Candida albicans elibereaza până la 79 de metaboliți diferiți, inclusiv acid uric, amoniac și o neurotoxină numită acetaldehidă.

Acetaldehida provoacă dureri de cap cronice și ceață cerebrală și este clasificată ca potențial cancerigen de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului. Acidul uric poate provoca dureri articulare și poate duce la gută dacă se acumulează un exces.

Dieta pentru candida, este o dieta antiinflamatoare cu conținut scăzut de zahar,fara gluten si alcool, care promoveaza sanatatea intestinala. Eliminarea zaharurile care alimenteaza o creștere excesiva a candidei, impreuna cu un tratament adecvat, va face ca rezultatele sa se vada in scurt timp.

Îmbunatațind sanatatea intestinului și restabilind echilibrul bacteriilor și drojdiilor care traiesc în interiorul corpului, puteti obține ameliorarea simptomelor, cum ar fi:

Una dintre cauzele majore ale disbiozei intestinale și a cresterii fungice excesive este o dieta plină de alimente zaharate, procesate tip junk food. 

Dezechilibrul bacteriilor intestinale poate duce si la o crestere excesiva a acestora si in intestinul subtire, afectiune denumita SIBO, ceea ce accentueaza si mai mult simptomatologia. Pacientul poate dezvolta in timp intolerante alimentare. Mancand zilnic alimentele la care este intolerant, se produc factori de inflamatie cronica, ce vor determina o stare de inflamatie generala. Apar boli autoimmune, inflamatorii și chiar cancer.

Importanța microbiomului intestinal este de necontestat. În corpul nostru trăiesc 40 de miliarde de microorganism care au multiple roluri in functionarea normala a organismului. 

Sanătatea intestinului a fost legata de imunitate, controlul glicemiei, sanatatea inimii și digestie.

Cercetari recente au descoperit chiar legaturi între sanatatea intestinului și sanatatea mintala.

Autismul, schizofrenia, se pare ca au legatura cu disbioza si in special cu cea cauzata de candida.

Este sigur să spunem că un intestin nesănătos poate provoca probleme în fiecare parte a corpului.

Dieta Candida este conceputa pentru a îmbunati sanatatea intestinelor, pentru a reduce inflamatiile și pentru a creste imunitatea.

Principiile dietei in candida

  • eliminarea zaharurilor adaugate;
  • consumul de alimente fermentate;
  • evitarea factorilor declanșatori pro-inflamatori, cum ar fi glutenul și alimentele procesate;
  • eliminarea bauturilor cofeinizate.

Ce alimente sunt indicate in dieta Candida

  • legume non-amidonoase;
  • alimentele fermentate cum ar fi: iaurt, kefir varza acra, muraturi in saramura;
  • fructe cu continut scazut de zahar (afine, zmeura, mure, kivi, grapefruit);
  • proteine (carnea de pui), protein vegetale;
  • cereale și pseudocereale, (quinoa, hrisca, amaranth);
  • nuci, seminte;
  • uleiuri vegetale-masline, in, canepa. 

Dieta este concepută pentru a oferi o nutritie optimă, reducând în același timp inflamația .