Dieta de o zi pentru pacientii cu cancer

Dieta de o zi pentru pacientii cu cancer

Orice persoana care a fost diagnosticata cu cancer, ar trebui să primească sfaturi nutriționale specializate de la un profesionist instruit corespunzător. Contrar a ceea ce recomanda de multe ori oncologii, pacientul cu cancer, nu trebuie sa manance orice. Cercetarile au demonstrat importanta covarsitoare a dietei in evolutia tumorilor.

Dieta bazata pe alimente vegetale, alese in functie de indicele glicemic dar si dupa continutul de carbohidrati, poate duce la remisia tumorii sau poate prelungi si imbunatati viata pacientului.

Recomandările privind prevenirea cancerului, includ: dieta, activitatea fizică și mentinerea greutății in limite normale.  Pentru pacientii cu cancer de sân, există dovezi convingătoare că factorii nutriționali și activitatea fizică pot ajuta alaturi de tratamentul medicamentos si chirurgical la vindecarea completa.

Dieta pacientului cu cancer, trebuie sa fie ghidata corect, in functie de tipul tumorii, stadiul evolutiv, patologiile asociate si statusul nutritional. Studii intinse pe multi ani, au aratat ca o dieta bogata in alimente vegetale si saraca in alimente de origine animala, protejeaza organismul de afectiuni cardiovasculare, metabolice si cancer. Studiul european de cercetare prospectivă în domeniul cancerului și al nutriției (EPIC) este unul dintre cele mai mari studii de cohortă din lume, cu peste jumătate de milion (521 000) participanți recrutați în 10 țări europene și urmăriți timp de aproape 15 ani.
EPIC a fost conceput pentru a investiga relațiile dintre dietă, starea nutrițională, stilul de viață și factorii de mediu, precum și incidența cancerului și a altor boli cronice. S-a concluzionat ca o dieta de tip mediteranean ar putea avea efecte benefice asupra sănătății, în special asupra bolilor cardiovasculare, și a cancerului, fiind asociata cu o mortalitate globală redusă, precum și cu o incidența și mortalitate redusa, din cauza acestor boli.
Vegetalele contin o serie de fitonutrienti, capabili sa inlature radicalii liberi.

Descarcati lista cu alimentele nerecomandate in cancer

MIC DEJUN

  • Salata de andive cu avocado si dresing de lamaie
  • felie de paine Wasa integrala
  • ceai verde

GUSTARE

Smoothy de legume si fructe (vezi retetele de smoothy pentru combaterea cancerului)

PRANZ

  • Ciorba de dovlecei
  • Ciuperci pleurotus cu usturoi si patrunjel
  • felie paine Wasa

GUSTARE

Nuci, caju, fistic, migdale

Ceai verde

CINA

Somon la cuptor cu legume

Citeste si Metode care pot combate cancerul