Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o tulburare functionala, cronică a intestinului, caracterizata prin: dureri abdominale sau discomfort, gaze si modificari ale tranzitului intestinal; diaree, constipație, sau ambele.
Doar un număr mic de persoane cu IBS au semne și simptome severe. Unii oameni își pot controla simptomele prin dieta, adoptarea unui stil de viață sanatos și gestionarea stresului. Simptomele mai severe pot fi tratate cu medicamente și consiliere psihologica.
Semnele și simptomele in IBS
Cele mai frecvente includ:
- Dureri abdominale, crampe sau balonare care sunt de obicei ușurate sau parțial ușurate prin defecatie sau evacuarea de gaze;
- Defecatie insuficienta cu nevoia de a merge de mai multe ori la toaleta;
- Tulburari de tranzit intestinal; diaree sau constipație – uneori alternanta de diaree și constipație;
- Mucus în scaun.
Semnele și simptomele mai grave includ:
- Pierdere în greutate;
- Diaree noaptea;
- Sângerare rectală;
- Anemie cu deficit de fier;
- Vărsături inexplicabile;
- Dificultate la inghitire;
- Durere persistentă care nu este ușurată prin trecerea gazului sau a defecatiei.
Cauza exactă a IBS nu este cunoscută. Factorii care par să joace un rol includ:
- Contracții musculare în intestin.
Pereții intestinelor sunt căptușiti cu straturi de mușchi care se contractă impingand alimentele prin tractul digestiv. La pacientii cu IBS aceste contractii sunt foarte frecvente si miscarea alimentelor este rapida, impiedicand digestia corecta, lucru care in timp poate duce la malabsorbtia nutrientilor si aparitia de deficiente nutritionale.
Contracțiile care sunt mai puternice și durează mai mult decât în mod normal pot provoca durere, balonare și diaree.
- Sistem nervos.
Anomaliile nervilor din sistemul digestiv pot determina disconfort la pacientii cu IBS atunci când exista distensie abdominala de la gaz sau scaun. De fapt exista un prag mai scazut al durerii la acesti pacienti.
- Inflamația în intestine.
- Unii oameni cu IBS prezinta cresteri ale limfocitelor, mastocitelor si citokinelor proinflamatorii. Acest răspuns imunitar este asociat cu durere și diaree.
- Infecție severă.
- IBS se poate dezvolta după o perioadă severă de diaree (gastroenterită) cauzată de bacterii sau de un virus. IBS ar putea fi, de asemenea, asociat cu un exces de bacterii în intestine (supraaglomerare bacteriană; SIBO).
- Alterarea florei intestinale
- Microflora, bacteriile „bune” care se găsesc în intestine joacă un rol-cheie în sănătate. Cercetările arată că microflora persoanelor cu IBS poate fi diferita de microflora persoanelor sănătoase.
Factori declanșatori
- Rolul alergiilor sau intoleranțelor alimentare in sindromul de intestin iritabil nu este pe deplin înțeles.
- O adevarata alergie alimentara provoaca rar IBS. Mulți oameni prezinta o agravare a simptomelor atunci când mănâncă sau beau anumite alimente sau băuturi: grâu, produse lactate, fructe crude, citrice, fasole, varză, băuturi carbogazoase.
- Majoritatea persoanelor cu IBS prezintă semne și simptome mai frecvente în perioadele de stres crescut.
- Femeile sunt de două ori mai susceptibile de a avea IBS, ceea ce ar putea indica faptul că schimbările hormonale joacă un rol important. La multe femei, semnele și simptomele sunt mai grave în timpul sau în jurul perioadelor menstruale.
IBS poate fi o problemă de lungă durată care schimbă modul de viata al pacientului. Persoanele care au IBS pot rata mai des locul de muncă sau școala și se pot simți mai puțin capabile să participe la activitățile zilnice. Este posibil ca unii oameni să fie nevoiți sa lucreze la domiciliu, sa-si reduca numarul de ore lucrate, sau pot ajunge in situatia de a nu lucra deloc.
Tratamentul IBS
- Dieta; dieta FODMAP scazut (descarca gratuit lista cu ALIMENTE LOW FODMAP)
- Consiliere psihologica
- Antispastice/ laxative; in functie de forma de IBS
- Agenti antidiareici; loperamida sau rasina de colestiramina
- Medicatie antidepresiva
- Terapie antiflatulenta; carbune activat
- Tratament antibiotic; rifaximina in cazul unei suprapopulari bacteriene
- Refacerea florei intestinale cu probiotice; bifidobacterium infantis 35624
- Exercitii fizice