Obezitatea ne afecteaza organismul

Obezitatea este o acumulare excesiva de tesut adipos care ne afecteaza sanatatea organismului. Surplusul de kilograme nu este doar inestetic, cu timpul poate cresteriscul pentru unele boli precum diabetul, guta, HTA, coxartroza, gonartroza si cancerul.

Cum ne afecteaza obezitatea organismul

                                  Tulburari de respiratie

Grasimea se poate depozita in orice zona a corpului, inclusiv in zona cefei si a gatului, dar si la nivelul spatelui. De aceea, se poate ajunge la presiune la nivelul coloanei si la nivelul zonei cervicale, determinand dureri de spate, de gat, dar si  migrene. Studiile arata in mod clar ca persoanele obeze sufera mult mai des de dureri de cap, comparativ cu persoanele care au o greutate normala.

In egala masura, obezitatea este un factor de risc pentru apnee in somn si pentru sforait, simptome care determina o slaba oxigenare a creierului ce duce la probleme de memorie, nivel scazut de energie.

                             Artrita si de varice

Cu cat sunt mai multe kilograme, cu atat articulatiile trebuie sa fie mai rezistente. Dar acest lucru nu dureaza pentru totdeauna. In timp, apare uzura articulara iar riscul de artrita/arrtroza creste pe masura ce inaintezi in varsta.

S-a constatat ca tesutul adipos, nu este doar un rezervor de energie, el este responsabil de producerea unor hormoni, factori de crestere si cytokine.

Cei mai importanti hormoni ai tesutului adipos includ leptina (factorul de satietate) si adiponectina (factor cu rol antiinflamator si in reglarea nivelului de glucoza). Acesti biofactori circula prin organism și transporta informatii către alte organe metabolice active, cum ar fi: ficatul, pancreasul,muschii si creierul.
Persoanele obeze, în comparație cu cele cu o greutate normala, sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta boli grave, cum ar fi:

  • Hipertensiune arteriala
  • Dislipidemie (Colesterol LDL ridicat, colesterol HDL scazut si niveluri ridicate de trigliceride)
  • Diabetul de tip 2
  • Boala coronariana
  • Accident vascular cerebral
  • Boli Osteoarticulare
  • Probleme de respiratie -apnee în somn
  • Cancer

                               Diabet zaharat de tip 2

Obezitatea este o cauza majora a diabetului de tip 2. Diabetul apare atunci când zaharul din sange atinge un nivel prea ridicat pentru a mai putea fi controlat de corpul dumneavoastra. Persoanele afectate de obezitate sunt de aproximativ 10 ori mai susceptibile de a avea un nivel ridicat de zahar in sange. Diabetul de tip 2 poate dubla aproape riscul de deces.

                             Cancer

Pe masură ce indicele de masa corporala creste, crește si riscul de cancer și decesul cauzat de cancer. Aceste tipuri de cancer includ:

  • Cancer endometrial
  • Cancer ovarian
  • Cancer de san postmenopauza
  • Cancer colorectal
  • Cancer esofagian
  • Cancer pancreatic

                           Afectarea sistemul digestiv- boala de reflux-GERD

Obezitatea a fost asociata cu un risc mai mare de boala de reflux gastroesofagian (GERD), aceasta apare atunci cand sucul gastric, patrunde in esofag.

In plus, obezitatea creste riscul de a dezvolta calculi biliari. Acesta este momentul în care bila se acumulează si se intareste în vezica biliara, formand calculii biliari. Acest lucru poate necesita o interventie chirurgicala.

Grasimea se poate acumula și în jurul ficatului și poate duce la leziuni hepatice, tesuturi cicatriciale și chiar insuficienta hepatica.