Cum ne poate afecta alimentatia starea de sanatate

Cum ne poate afecta alimentatia starea de sanatate

Alimentele pe care le consumam ofera corpului nostru „informațiile” și materialul de care are nevoie pentru a functiona corect. Daca nu obtinem informatiile corecte, procesele noastre metabolice sufera și sanatatea noastra este afectata.

Dacă primim prea multe sau prea putine alimente, sau consumam alimente nesanatoase, putem deveni supraponderali/subnutriți și expuși riscului de a dezvolta boli și afecțiuni, cum ar fi artrita, diabet si boli de inima.

Pe scurt, ceea ce mancam este esential pentru sanatatea noastra.

Alimentele pot fi medicamente – pot ajuta la prevenirea și tratarea bolilor.

O componentă a medicinei este medicina  funcționala. Medicina functionala, se concentreaza asupra modului în care dieta afecteaza sanatatea și funtiile organelor. Când examinam rolul nutritiei în bolile cronice, ne uitam la mai multe sisteme, cum ar fi: sistemul digestiv, sistemul imunitar si de detoxifiere, din cauza interconectarilor dintre aceste sisteme.

De exemplu, deoarece 80% din sistemul imunitar este conținut în sistemul gastro-intestinal, problemele unei persoane cu imunitatea ar putea fi legate de digestia defectuoasa.

O cantitate prea mare de alimente, care depaseste consumul de energie, va duce in timp la obezitate. Pe de alta parte, un consum pre redus, sau o absorbtie deficitara, pot duce la scadere ponderala– subnutritie.

Deasemeni consumul de alimente superprocesate, prea grase, cu prea mult zahar sau sare, pot afecta sanatatea.

Excesul de sare determina cresterea tensiunii arteriale.

Excesul de zahar, poate duce la obezitate care creste riscul de diabet tip 2.

Excesul de grasime poate creste riscul de ateroscleroza.

Excesul de carne rosie-creste riscul de cancer.

Alimentatie e bine sa fie  adaptata nivelului de activitate fizica, varstei, starii de sanatate.