Dieta influenteaza microbiomul

 

Dieta poate sa influenteze microbiomul, iar microbiomul poate influenta starea de sanatate.

  • Ce este microbiomul
  • Ce au urmarit cercetatorii
  • Concluzii-cum influenteaza diata microbiomul
  • Care sunt dietele care ajuta microbiomul
  • Ce alimente sunt intens procesate?
  • Ce este microbiomul

Microbiomul este format din genele organismelor mici (bacterii, viruși și alți microbi) gasite in tractul gastro-intestinal, in primul rand in intestinul subțire și gros. Flora intestinala normala – un alt termen pentru microbiom – isi protejeaza gazda umana. Pentru ca microbiomul sa ramana in echilibru, trebuie sa avem grija la alimentatie, consumul de antibiotice, miscare si stress.

Exista un interes tot mai mare pentru microbiomul organismului uman și legatura acestuia cu bolile cronice. Un nou studiu examineaza aceasta legatura, impreuna cu modul in care alimentele pe care le consumam influențeaza compozitia microbiomului nostru.

Nu e pe deplin inteles modul în care microbiomul influențeaza riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi bolile de inima, obezitatea și diabetul de tip 2.

Multi factori, inclusiv diferentele dintre indivizi și dietele individuale, au făcut din acesta un domeniu dificil de investigat. Dar un studiu, publicat in “Nature Medicine”explica acesti factori și face lumina asupra modului in care dietele noastre ne modelează microbiomul și modul în care microbiomul nostru, la randul sau, influențeaza riscul nostru de boala.

Ce au urmarit cercetatorii

Studiul investigheaza relațiile dintre dieta, microbiom și riscul de imbolnavire

Cercetatorii au studiat mai mult de 1.100 de persoane inscrise în” PREDICT 1”. Acest studiu amplu, a analizat raspunsurile individuale la alimente. Ei au folosit o tehnica numita secvențiere metagenomica pentru a identifica, a clasifica, masura și analiza materialul genetic din microbiomul participantilor la studiu. S-au colectat, de asemenea, informatii detaliate, pe termen lung.-Studiul a analizat  modelele dietetice, inclusiv aportul diferitelor grupe de alimente, și nutrienti. In plus, au colectat informații de la participantii la studiu cu privire la o varietate de factori despre care se știe că influenteaza metabolismul și riscul de inbolnavire. Au fost analizate inclusiv  nivelul pre si post prandial al glicemiei, colesterolului și inflamație. In cele din urma, au masurat atributele personale de sanatate ale participantilor la studiu, inclusiv varsta, greutatea, indicele de masă corporală (IMC), grasimea corporala și tensiunea arteriala.

Concluzii-cum influenteaza diata microbiomul

“Dieta influențeaza microbiomul și microbiomul influențeaza riscul de îmbolnavire”

Studiul a constatat că sanatatea microbiomului este influențata de dieta și ca microbiomul influențeaza sanatatea organismului. Rezultatele au aratat ca microbii intestinali specifici au fost asociati cu nutrienti specifici, alimente, grupuri alimentare și compozitia generala a dietei. Condițiile de sanatate, cum ar fi bolile de inima, diabetul de tip 2, obezitatea și inflamația generala, pareau să fie cele mai afectate de modificările influențate de dieta ale microbiomului.

Modelele alimentare mai puțin sanatoase (deserturi lactate, carne rosie, grasa, alimente procesate) au susținut speciile intestinale care au fost asociate cu cresteri ale glicemiei, colesterolului și inflamației. Acestea  sunt asociate semnificativ cu un risc mai mare de evenimente cardiace, accidente vasculare cerebrale și diabet de tip 2.

In schimb, un microbiom intestinal mai divers a fost legat de modele alimentare sanatoase. Legumele bogate în fibre, cum ar fi spanacul și broccoli, nucile și alimentele animale sanatoase, cum ar fi peștele și ouale și a fost legat de masuratori legate de un risc mai mic de anumite boli cronice. In plus, studiul a constatat ca grasimile polinesaturate (gasite în pește, nuci, dovleac, semințe de in și chia, floarea-soarelui, șofranel și uleiuri de soia nehidrogenate) produc specii intestinale sanatoase legate de un risc redus de boli cronice.

Care sunt dietele care ajuta microbiomul

Dieta minim procesata, pe baza de plante, este buna pentru microbiom și pentru reducerea riscului de imbolnavire

Studiul a aratat că un consum de alimente vegetale neprelucrate, permite microbiomului intestinal sa prospere.

Vegetalele, semintele și cerealele integrale, neprelucrate, pot favoriza dezvoltarea unor specii microbiene benefice. Unele alimente de origine animala, cum ar fi peștele și ouale, sunt, de asemenea, favorabile. Evitarea anumitor alimente de origine animala, cum ar fi carnea roșie și slanina, alimentele lactate și alimentele foarte procesate  împiedica speciile intestinale mai puțin sanatoase sa colonizeze intestinul.

Ce alimente sunt intens procesate?

Mezelurile, semipreparatele, chiar și alimentele vegetale procesate, cum ar fi sosurile, sucurile sau bauturile și deserturile îndulcite cu zahar.

Atunci când alegeți alimente, luați în considerare dacă acestea sunt procesate sau neprocesate, pe langă faptul daca sunt alimente vegetale sau animale.

De asemenea, poate fi util să se gandeasca in termeni de modele dietetice, mai degraba decat alimente individuale sau grupuri de alimente.

Modelele de masa care pun accentul pe alimentele benefice microbiomului sunt modelele alimentare pe baza de plante. Acestea includ vegan (fara produse de origine animala) și diete ovo-vegetariene (vegetale plus oua).

Modelul de alimentatie pescovegetarian, este, de asemenea, bun pentru microbiom.

O alimentatie bazata pe alimente vegetale minim procesate permite microbiomului intestinal sa prospere. Un microbiom sanatos, oferind protecție impotriva sau scazand riscul de boli cronice.