De ce este important sa consulti un nutritionist daca ai fost diagnosticat cu cancer

Nutritionistul te poate ghida sa adopti masuri ce te pot ajuta precum si in ceea ce priveste preventia.

In timpul tratamentului citostatic, exista momente in care pacientii pot pierde mult in greutate, lucru ce este corelat cu o mai proasta rata de supravietuire, de pilda.

De asemenea, ca efect al tratamentului, dar si al bolii, pot sa apara anorexia si intoleranta pentru anumite alimente. Nutritionistul recomanda interventii personalizate pentru a se mentine un aport satisfacator protein-caloric, dar si de micronutrienti. Malnutritia este asociata cu o mai proasta supravietuire, asadar acesta este un scop in planul de nutritie, sa se evite malnutritia.

Cum te ghideaza un nutritionist

Pacientul care ajunge la mine, va primi recomandari de dieta personalizata in acord cu nevoile sale si cu etapa pe care o traverseaza.

Planul de nutritie tine cont de tratamentul pe care il urmeaza pacientul in acel moment.

Stii ca sunt alimente care pot interfera cu chimioterapia?

Este nerecomandat aportul in exces de antioxidanti, de suplimente nutritionale sau minerale, in afara de cele prescrise de medicul curant.

Sunt contraindicate alimentele cu indice glicemic crescut, excesul de zahar adaugat. Si excesul de protein animale.

Nu consuma pe perioada chimioterapiei: grepfrutul, ceaiurile de sunatoare, gentiana, ginsengul, ginkgo biloba, precum si suplimentele ce contin aceste plante.

Poate ajuta alimentatia la reducerea efectelor neplacute ale chimioterapiei?

Sunt anumite indicatii ce pot ajuta pacientul:

  • sa aiba mese la ore fixe,
  • sa consume alimente uscate sau cu o anumita consistenta pe care el o tolereaza cel mai bine
  • sa aiba mesele la anumite intervale.

Se elimina alimentele prea dulci, prea grase sau picante, ceapa prajita, sosurile grase, mancarea prajita sau afumata.

Sunt alimente pe care bolnavii de cancer ar trebui sa le elimine complet?

Zaharul, alimentele procesate, mezelurile, excesul de carne rosie, margarina, alimentele din conservele de metal, cele preparate in teflon, cerealele rafinate, alimentele afumate sunt de evitat.

Alimentele-minune au un rol foarte important in etapa de preventie, insa nu exista studii care sa ateste calitatile de panaceu ale unui aliment.

Aceste alimente studiate sunt:

  • condimentele
  • fructele de padure,
  • broccoli si rudele sale
  • ceaiul verde
  • alimentele bogate in antioxidati
  • alimentele bogate in grasimi de tip Omega-3-nucile, semintele de in, uleiul de cocos, etc.