Constipatia inseamna o evacuare intarziata a scaunului, de mai putin de 2-3 ori/saptamana, insotita frecvent si de modificarea consistentei.
Cuprins
Ce este constipatia
Cauzele
Ce este constipatia
Lipsa scaunului mai mult de 2-3 zile, este o situaie destul de frecvent intalnita, putand sa afecteze atat copilul cat si adultul. Daca aceasta problema devine cronica, este cazul sa vizitati un medic, pentru a depista si inlatura cauza
Dacă există o problemă în ceea ce privește funcționarea tractului intestinal inferior (colon, rect și anus), aveți „constipație funcțională”. Dar dacă nu este cazul, ați putea avea „constipație secundară” – atunci când exista o problemă medicală sau luati anumite medicamente.
Cauzele
- Unele medicamente pot cauza constipație ca efect secundar. Acestea includ:
- Medicamente antiacide cu aluminiu sau calciu (pentru arsuri la stomac);
- Anumite medicamente antidepresive;
- Blocante ale canalelor de calciu care controlează tensiunea arterială
- Diuretice;
- Medicamente pentru a diminua sau trata spasmele musculare intestinale (imodium, No-spa);
- Preparate cu fier, folosite in tratamentul anemiei;
- Medicamente pentru epilepsie;
- Produse analgetice cum ar fi (morfina, codeina).
2. Sindromul intestinului iritabil (IBS): Provoacă dureri abdominale, gaze, balonare și o schimbarea tranzitului intestinal.
3. Diabetul zaharat : Constipația este frecventă intalnita la persoanele cu această afecțiune. Se crede că diabetul poate afecta nervii din colon, ceea ce poate încetini evacuarea scaunului.
4. Hipotiroidismul : Acest lucru se întâmplă atunci când glanda tiroidă nu produce suficienti hormoni. Insuficienta hormonilor tiroidieni, poate încetini multe dintre funcțiile corpului, inclusiv miscarile intestinale.
5. Bolile neurologice: Constipația este mai frecventă la persoanele cu scleroza multipla, boala Parkinson, distrofie musculara, bolii neuromusculare . Persoanele cu aceste afecțiuni pot avea probleme cu relaxarea mușchilor pelvini, ceea ce face dificilă împingerea scaunului. Sau intestinul lor funcționeaza mai lent, ducând la mai puține mișcări intestinale.
6. Megacolonul: Este o dilatatie permanenta a colonului, insotita, de obicei, de o hipertrofiere a peretilor si uneori, modificarea lungimii acestuia.
Megacolonul poate fi congenital, sau dobandit.
– megacolonul congenital se mai numeste si boala lui Hirschsprung.
– megacolonul dobandit poate fi intalnit in amonte de leziunile organice (ingustari provocate de un cancer de exemplu), fie in cursul bolilor neurologice, iatrogene sau endocrine (cauzate de luarea de medicamente neuroleptice). Diagnosticul este stabilit in urma radiografiei de colon si colonoscopiei. Tratamentul este cel al cauzei.
7. Cancerul de colon: Constipația și / sau o modificare a culorii sau formei scaunului poate fi un semn de cancer.
8. Afectarea digestiei de diverse cauze: insuficenta a enzimelor de digestie, secretie si excretie insuficienta de bila, hipo sau hiperaciditate, etc.
9. Suprapopularea bacteriana(SIBO): prezenta bacteriilor care produc metan, se asociaza frecvent cu constipatie cronica. Pentru diagnosticul acestei afectiuni, se efectueaza testul respirator.