Test respirator Helicobater Pylori

Test respirator Helicobater Pylori

Infectia cu Helicobacter Pylori este cea mai frecventa infectie din lume, fiind principala cauza a aparitiei gastritei, ulcerului gastric si ulcerului duodenal, reprezentand de asemenea un important factor de risc pentru aparitia cancerului gastric. Helicobacter pylori reuseste sa supravietuiasca in mediul acid al stomacului deoarece are necesitati mici de oxigen si secreta o enzima numita ureaza care trasforma ureea in bicarbonat si amoniac.Testul respirator este format dintr-un aparat care aspira respiratia si care este conectat la un tub indicator sensibil la amoniacul din respiratie.

In prima etapa a testarii trebuie sa respirati timp de 6 minute in tubul indicator pentru stabilirea nivelului de baza al amoniacului din respiratie.

In a 2-a parte a testarii trebuie sa respirati timp de 6 minute in tubul indicator dupa ce ati baut o solutie de apa cu uree C12 pentru a stabili valoarea de test. Daca Helicobacter pylori este prezent in stomac, ureea scindeaza in amoniac si dioxid de carbon. Amoniacul este absorbit din stomac in sange apoi este expirat prin plamani in respiratie. Aerul expirat trece printr-un tub indicator care vireaza in prezenta amoniacului (isi modifica culoarea)

Conditii pentru testare

  • Testul se face doar pe stomacul gol;
  • Ultima masa trebuie sa fie cu 12 ore inainte de testare, si sa se evite alimente precum carnea, pestele sau ciupercile;
  • Nu mancati si nu beti apa inainte de testare ;
  • Testul se poate efectua dupa: 2 saptamani de la incetarea tratamentului cu antibiotice si agenti antisecretori; 5 zile de la terminarea tratamentului cu analgezice si 24 de ore de la administrarea medicamentelor antiinflamatoare si antiacide;
  • Este interzis consumul de alcool cu 3 zile inainte de efectuarea testului;
  • Se recomanda evitarea consumului de legume precum mazare, fasole sau linte inainte cu 24 de ore;
  • Nu este recomandat sa consumati guma de mestecat in ziua efectuarii testului;
  • Trebuie evitat fumatul cu cel putin 3 ore inainte de efectuarea procedurii si trebuiesc spalati dintii inainte de testare.

Durata testului este de doar 15 minute, acesta fiind o procedura ce nu provoaca disconfort pacientului, este nedureroasa, neinvaziva .
Testul respirator Helicobacter Pylori este recomandat oricarei persoane, chiar si copiilor si femeilor insarcinate, acuratetea testului fiind dovedita clinic.

Surse poze