Cat de importanta este nutritia la copii

Cat de importanta este nutritia la copii

Unele dintre probleme de sănătate importante cu care se confrunta omenirea in prezent, sunt bolile de nutritie si metabolism: diabetul zaharat, obezitatea, sindromul metabolic, dislipidemiile, guta, etc. Există dovezi științifice că o mare parte dintre aceste boli pot fi prevenite, sau apariția lor poate fi întârziată printr-un stil de viata sanatos: nutritie echilibrata si activitate fizica. Aceste deprinderi sanatoase se formeaza printr-o educatie continua, inceputa cat mai timpuriu. Gustul pentru alimente se formeaza odata cu inceperea diversificarii alimentatiei, ceea ce inseamna ca raspunderea este a familiei.

Organismul copilului este un sistem biologic complex, care este în continuă creștere și dezvoltare, si de ceea ce se intampla in primii ani de viata, va depinde evolutia lui ulterioara.

Dezvoltarea obiceiurilor alimentare se face devreme si este realizata de catre adultii care hranesc copilul, fie ca vorbim de familie fie de o institutie de invatamant ( gradinita) sau institutie sociala.

Alimentatia poate avea impact pozitiv sau negativ asupra dezvoltarii copilului.

Educatia pentru sanatate trebuie inceputa cu familia si continuata la copil. Parintii trebuie sa ofere copilului o paleta cat mai variata de alimente, iar mesele sa fie la ore regulate.

In ce priveste cantitatea, parintele nu trebuie sa ofere o cantitate prea mare dar nici insuficienta, ci adaptata varstei copilul, iar acesta poate decide singur cat din ce i s-a oferit consuma. Copilul nu trebuie stimulat sau conditionat sa manance tot din farfurie. Pentru a fi corect informati parintii ar trebui sa ceara sfatul unor specialisti in nutritie.

Educatia pentru un stil de viata sanatos si terapia nutritionala medicala oferita de medic, pot ajuta la prevenirea si gestionarea bolilor care afecteaza sanatatea si dezvoltarea fizica a copilului.

Consilierea pentru nutritia corecta a copilului include o evaluare completă a stării generale, a starii de nutriție a copilului dumneavoastră, a informațiilor medicale și a istoricului obiceiurilor dietetice, urmată de un plan de tratament personalizat.

Ce afectiuni sunt tratate?

Managementul nutriției este disponibil pentru copiii cu:

  • Alergii alimentare
  • Suprapondere si obezitate
  • Afecțiuni renale, hepatice și gastro-intestinale
  • Diabet
  • Tulburari de alimentatie
  • Cancer
  • Boala cardiovasculară, hipertensiunea arterială, sindrom metabolic, dislipidemii.

 

Leave a Reply