Obezitatea la copii

Obezitatea la copii

De ce este periculoasa obezitatea la copii?

In ultimii ani s-a observat o crestere ingrijoratoare a numarului de copii supraponderali sau obezi. Studiul realizat de către Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul proiectului coordonat de OMS, „European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)”, arată o crestere ingrijoratoare a numarului de copii supraponderali si obezi, prevalenţa supraponderalităţii fiind uşor mai crescută la fete decât la băieţi şi semnificativ mai mare în mediul urban faţă de cel rural. „Aproximativ un sfert dintre subiecţii studiaţi sunt supraponderali sau obezi. Prevalenţa suprapoderalităţii (inclusiv obezitatea) la copiii de opt ani din România este de 26,75 la sută, iar prevalenţa obezităţii este de 11,6 la sută.

Din pacate, România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă.

De ce este mai grava obezitatea aparuta in copilarie?

Obezitatea infantilă este o obezitate caracterizata prin creşterea numărului de celule adipoase, pe când la adult ea se manifestă prin creşterea volumului celulei adipoase.

Numărul celulelor adipoase odată mărit, aşa rămâne pentru toată viaţa, pe când volumul celulei adipoase poate să scadă.

Cauzele aparitiei obezitatii sunt multiple si din pacate gestionarea lor pune parintii in mare dificultate.

  • Lipsa de miscare;
  • Consumul de alimente de tip fast food;
  • Consumul de bauturi carbogazoase;
  • Afectarea microbiotei intestinale, datorata administrarii tot mai haotice de antibiotice (suprapopularea bacteriana).
  • Tulburari hormonale;
  • Insuficiente ore de somn.

Obezitatea în timpul copilăriei creste riscul pentru boli cardiovasculare şi diabet de tip II, probleme ortopedice si chiar tulburari de comportament.

Alt tip de tulburări apare în cazul sexualizării, pentru că sexualizarea este influenţată major de tesutul adipos, grăsimile fiind cele care alterează acest proces. La băieţi această sexualizare se face mult mai târziu şi aproape întotdeauna incomplet, la fete, din contră, pubertatea este mai rapidă. Toate acestea duc la tulburări de creştere.

Rolul părinţilor

Genetica are si ea influenta ei, dar obezitatea nu apare la copii din cauza genelor, ci mai degrabă, din cauza lipsei de responsabilitate şi de atenţie a părinţilor in ceea ce priveste alimentatia copilului.

Timpul scurt petrecut de parinti cu copiii, determina o afectare emotionala a copilului, acesta de multe ori cautand alinarea in mancare.

Alte greseli pe care le fac frecvent parintii, sunt sa ofere copilului ca recompensa mancarea, sa-l indemne sau chiar sa-l conditioneze sa manance tot din farfurie, sau sa foloseasca la gatit preponderent alimente semipreparate.

Mamele acorda din ce in ce mai putin timp gatitului, preferand macarea semipreparata, care contine zahar adaugat si diversi aditivi, ceea ce o face hipercalorica si nesanatoasa.

Soluţiile sunt în mâinile fiecăruia dintre noi

Primii care trebuie să fie conştienţi de gravitatea acestei boli sunt părinţii.

Ei trebuie să fie cei care sa-i determine pe copii sa faca sport, si sa le controleze alimentatia oferindu-le alimente sanatoase.

E foarte important ca parintii sa sesizeze din timp modificarile greutatii corporale a copilului si sa se adreseze medicului.