Ce este boala Crohn?
Boala Crohn este o boala inflamatorie cronica, intestinala (IBD), care poate afecta orice parte a tractului intestinal, la gura, la anus.
- Ce este boala Crohn?
- Care sunt cauzele aparitiei bolii Crohn?
- Cum se pune diagnosticul de boala Crohn?
- Dieta in boala Crohn
Simptomatologia cea mai frecvent intalnita include:
- dureri abdominale;
- balonare;
- flatulenta;
- diaree, uneori cu sange;
- constipatie;
- pierderea poftei de mâncare;
- febra și scadere in greutate .
Alte complicații pot să apară în afara tractului gastrointestinal:
- anemie;
- eruptii cutanate;
- artrita;
- Inflamatii la nivelul ochilor;
- Stare de oboseala;
Obstructia intestinului, poate să apară ca o complicație a inflamației cronice, iar cei cu boală Chron prezintă un risc mai mare de cancer intestinal .
Care sunt cauzele aparitiei bolii Crohn?
Cauza bolii Crohn este inca necunoscută, dar se crede că se datorează unei combinații de factori de mediu:
- imuni
- bacterieni
- genetici
Rezultă o tulburare inflamatorie cronică, în care sistemul imunitar al organismului atacă tractul gastrointestinal, posibil direcționat către antigeni microbieni . Patogenia IBD este complexă, dar modelul actual implica un sistem imunitar hiperactiv declanșat de antigene provenind de la bacterii intestinale și antigene alimentare, într-o gazdă sensibilă genetic.
Recent, o gena numită NOD2 a fost identificată ca fiind asociată cu boala Crohn. Această gena este importantă în determinarea modului în care organismul răspunde la unele produse bacteriene.
Persoanele cu mutatii in aceasta gena sunt mai sensibile la dezvoltarea bolii Crohn.
De asemenea, au existat studii care arată că în intestinele persoanelor cu boală Crohn există niveluri mai ridicate ale unui anumit tip de bacterie, E colli , care ar putea juca un rol în boală.
Fumătorii sunt de două ori mai susceptibili de a dezvolta boala Crohn decat nefumatorii.
Debutul de multe ori e declansat de o gastroenterita.
Cum se pune diagnosticul de boala Crohn?
Investigatiile care pot sa ajute la diagnosticarea bolii Chron:
- Imagistica medicala-colonoscopia, gastroscopie, videocapsula, CT;
- prezenta Anticorpi anti-Saccharomyces cerevisiae (ASCA)
- Testarea H2 in aerul respirat
- Diagnosticul de certitudine se pune prin biopsie
- Se anticipează descoperirea a unor noi markeri specifici și sensibili IBD. Astfel de markeri ar putea minimiza utilizarea examinărilor endoscopice și radiologice și ar putea permite medicilor să implementeze planuri individuale de tratament menite să îmbunătățească prognosticul pe termen lung al pacienților cu IBD.
Dieta in boala Crohn
Nu există medicamente sau interventii chirurgicale care pot vindeca boala Crohn.
Terapiile folosite pot sa ajute la ameliorarea simptomelor, să mențină remisia și să prevină recaderile.
Au fost identificate si cercetate cateva diete ce s-au dovedit a calma simptomatologia si a intarzia recaderile:
- Dieta low FODMAP
Aceasta dieta se tine o perioada de timp, nu pentru toata viata deoarece se pare ca dietele low FODMAP tinute timp indelungat, au un efect de modificare a microbiotei intestinale la pacienți cu boală Crohn, cum ar fi reducerea a câtorva specii bacteriene favorabile.
2. Dieta vegetariana
Într-un mic studiu prospectiv, pacienții au consumat o dietă semivegetariană (vegetariană lacto-ovo cu pește o dată pe săptămână și carne o dată la două săptămâni) în timpul tratamentului medicamentos. Odată ce au fost în remisiune, pacienții au mers acasa și li s-a recomandat să continue dieta. Ratele de recidivă la un an și doi ani au fost 0% și 8% la pacienții care au menținut dieta semivegetariană și respectiv 33% și respectiv 75% la pacienții care au revenit la o dietă omnivoră.
3. Dieta LOFFLEX
Low Fat / Fibre Limited – este o dieta special dezvoltata pentru persoanele cu boala Crohn, ca o modalitate de reintroducere a alimentelor in urma unei diete lichide . Acesta funcționează pe principiul potrivit căruia alimentele bogate în grăsimi și fibre pot declanșa simptomele bolii Crohn și aceste alimente sunt evitate în timpul etapei de reintroducere împreună cu alte alimente care pot afecta simptomele (a fost dezvoltat de profesorul John Hunter) Aceasta dieta tinde sa fie foarte eficienta in tratarea bolii Crohn, unele studii constatand ca pana la 60% dintre pacienti intra in remisie in 2 ani.
Pentru a incepe una din aceste diete, e bine sa va consultati cu medicul dumneavoastra curant si cu un nutritionist-dietetician deoarece toate presupun restrictii de la anumite alimente, cee ace ar putea duce in timp la deficiente nutritionale.
Pentru programare la un consult, sunati la: 0744672878 dr. Corello Mirela
Referinte:
https://ghr.nlm.nih.gov/gene/NOD2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696613
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285926