Despre menopauza

Despre menopauza

Fiecare femeie trebuie să facă față acestei schimbari de viață. In medie, femeile ajung la menopauza la varsta de 51 de ani, dar se poate întâmpla mai devreme sau mai târziu.

Simptomele menopauzei sunt variate si resimtite diferit de la femeie la femeie. Cele mai comune simptome includ: bufeuri, transpiratii nocturne, crestere in greutate, tulburari de somn si modificari ale dispozitiei. Cu toate acestea, unele femei trec prin menopauza fara simptome reale.

Care sunt cauzele menopauzei?
Hormonii

La femeie pe masura avansarii in varsta, ovarele incep sa produca mai puțin estrogen și progesteron, doi dintre principalii hormoni de reproducere. Cand nivelul de estrogen merge în jos, acesta este unul dintre primele semne ale premenopauzei.

Cresterea in greutate la menopauza

La menopauza din cauza scaderii nivelului de hormoni și a procesului natural de imbatranire, multe femei incep sa ia in greutate.
Adesea femeile pierd masa musculara și câștiga grăsime, mai ales în zona abdomenului. Stilul de viata este foarte important- femeile aflate la menopauza au tendința de a fi mai puțin active și mănânca mai multe calorii decat au nevoie.
Deasemeni scaderea nivelului de hormoni poate favoriza aparitia osteoporozei care determina dureri osoase, acesta fiind un factor ce o determina pe femeie sa fie inactiva fizic.

Riscurile creșterii în greutate

Kilogramele in plus, ne fac sa nu ne simtim bine, sa ne miscam mai greu, și uneori pot duce la o scadere a stimei de sine. Dar asta nu e tot. Cresterea in greutate este legată de problemele de sănătate, inclusiv nivel ridicat de colesterol, hipertensiune arteriala si rezistenta la insulina (o afectiune in care organismul nu poate utiliza insulina in mod corect, ceea ce poate duce la diabet zaharat).

Evitarea unui „metabolism lenes”

Odata cu inaintarea in varsta, se produce o încetinire a metabolismului.
Trebuie acceptata idea ca nu există remedii rapide cand vine vorba de pierderea în greutate. Există cu toate acestea, modalități de a evita o criza a vârstei de mijloc, cand ne referim la un metabolism încetinit.

Fii activ fizic!

Adulții ar trebui să facă cel puțin 30 de minute de exercitii de intensitate moderata, cel putin 3 zile pe saptamana. Miscarea nu trebuie să însemne o excursie la sala de sport. Puteți face activitățile zilnice, in plus incercati sa urcati pe scări, parcati masina mai departe de destinație, mergeti pe jos, ocupati-va de gradina sau dansati in casa.

Mananca alimente sanatoase!

Legume, fructe, cereale integrale, produse lactate degresate si alimente bogate in proteine slabe; contin nutrientii de care aveți nevoie fără prea multe calorii. Evitați porțiile supradimensionate. Încercați să folosiți o farfurie mica, gatiti mai mult in casa. Atunci când mănâncti la restaurant, opțati pentru un meniu cu putine calorii.

Reduceti consumul de alcool!

Consumul de alcool chiar şi în cantităţi mici poate avea efecte nedorite asupra organismului. Astfel alcoolul in cantitate mare conduce la:
• hipotermie;
• pierderea poftei de mâncare;
• dureri epigastrice sau chiar hemoragii stomacale;
• aritmii;
• hipertensiune arteriala sau chiar infarct miocardic;
• efecte neuropsihice;
• afectează vorbirea, memoria, focalizarea vizuală şi controlul emoţional;
• afectare hepatică ireversibilă şi chiar la apariţia cancerului hepatic;
• pancreatita cronica.
Se accepta ca benefic consumul ocazional si moderat de alcool slab-vinul in special cel rosu din surse naturale ( nu cel din comert) contine antioxidanti.

Surse poze