Dieta in boala Crohn

Dieta in boala Crohn

Boala Crohn este o boală inflamatorie cronica intestinală (IBD) care poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal de la gură la anus . 

Simptomatologia cea mai frecvent intalnita include:

Alte complicații pot să apară în afara tractului gastrointestinal:

 • anemie
 • eruptii cutanate 
 • artrită
 • Inflamatii la nivelul ochilor
 • Stare de oboseala

Obstrucția intestinului poate să apară ca o complicație a inflamației cronice, iar cei cu boală Chron prezintă un risc mai mare de cancer intestinal . 

Cauza bolii Crohn este inca necunoscută, dar se crede că se datorează unei combinații de factori de mediu:

 • imuni
 • bacterieni
 • genetici

Rezultă o tulburare inflamatorie cronică, în care sistemul imunitar al organismului atacă tractul gastrointestinal, posibil direcționat către antigeni microbieni . Patogenia IBD este complexă, dar modelul actual implica un sistem imunitar hiperactiv declanșat de antigene provenind de la bacterii intestinale și antigene alimentare, într-o gazdă sensibilă genetic.

 Recent, o gena numită NOD2 a fost identificată ca fiind asociată cu boala Crohn. Această gena este importantă în determinarea modului în care organismul răspunde la unele produse bacteriene.

 Persoanele cu mutatii in aceasta gena sunt mai sensibile la dezvoltarea bolii Crohn. 

De asemenea, au existat studii care arată că în intestinele persoanelor cu boală Crohn există niveluri mai ridicate ale unui anumit tip de bacterie, E. coli , care ar putea juca un rol în boală.

Fumătorii sunt de două ori mai susceptibili de a dezvolta boala Crohn decat nefumatorii. 

 Debutul de multe ori e declansat de o  gastroenterita.

Investigatiile care pot sa ajute la diagnosticarea bolii Chron:

 • imagistica medicală– colonoscopia, gastroscopie, videocapsula, CT;
 • prezenta Anticorpi anti-Saccharomyces cerevisiae (ASCA)
 • Testarea H2 in aerul respirat
 • Diagnosticul de certitudine se pune prin biopsie
 • Se anticipează descoperirea a unor noi markeri specifici și sensibili IBD. Astfel de markeri ar putea minimiza utilizarea examinărilor endoscopice și radiologice și ar putea permite medicilor să implementeze planuri individuale de tratament menite să îmbunătățească prognosticul pe termen lung al pacienților cu IBD.

Nu există medicamente sau interventii chirurgicale care pot vindeca boala Crohn. 

Terapiile folosite pot sa  ajute la ameliorarea simptomelor, să mențină remisia și să prevină recaderile.

  Au fost identificate si cercetate cateva diete ce s-au dovedit a calma simptomatologia si a intarzia recaderile:

 1. Dieta low FODMAP

F ermentabile – în sensul că sunt defalcate (fermentate) de bacterii în intestinul gros.

O ligosaharide – „oligo” înseamnă „puține” și „zaharide” înseamnă zahăr. Aceste molecule sunt formate din zaharuri individuale unite într-un lanț.

D isaharide – „di” înseamnă două. Aceasta este o moleculă de zahăr dublu.

M onozaharide – „mono” înseamnă unică. Aceasta este o singură moleculă de zahăr.

A nd P olyols – acestea sunt alcooli zahăr ( nu duc la intoxicatie!).

Aceasta dieta se tine o perioada de timp, nu pentru toata viata deoarece se pare ca dietele low FODMAP tinute timp indelungat, au un efect de modificare a microbiotei intestinale la pacienți cu boală Crohn, cum ar fi reducerea a câtorva specii bacteriene favorabile.

FODMAP: Exemplu de carbohidrat:  
 
oligozaharidele Fructani galacto-oligozaharide(GOS)

 

 

Sparanghel, ceapa, bulbi de praz, usturoi, fasole, linte, anghinare, varza, telina, varza de bruxel, sfeclă roșie, broccoli, fenicul, inulina, agave,
dizaharide Zaharoza, maltoza, lactoza

 

Zahăr alb, secară, grâu, orz, produse lactate
monozaharide Glucoză, fructoză, galactoză Mere, pere, nectarine, piersici, prune, mango, pepene verde, sirop de porumb, miere, zahăr de masă
 

Polioli (alcooli de zahăr)

 

Manitol, sorbitol, xilitol, maltitol, izomalt Avocado, cartofi dulci, conopidă, mazare, telina, pepene verde, ciuperci

 

Dieta lowFODMAP are 2 faze:

 1. Excludere a alimentelor FODMAP si inlocuirea lor cu alimente low FODMAP
 2. Reintroducerea treptata si notarea simptomatologiei- e bine de tinut un jurnal.

De exemplu, puteți introduce dizaharide într-o săptămână (cum ar fi produsele lactate sau cerealele) și poliolii săptămâna viitoare (cum ar fi avocado sau ciuperci). Este important să evitați introducerea simultană a două tipuri de FODMAP, astfel încât să puteți determina alimentele la care corpul dvs. incă  reacționează (dacă există). Majoritatea fazelor de reintroducere recomandă reintroducerea unui singur produs FODMAP pe săptămână. 

Daca alimentul reintrodus produce tulburari gastrointestinale se exclude pentru minim 6 luni. Dacă aveți simptome digestive în timpul fazei a II-a, puteți retesta un produs alimentar din același grup. Daca ați încercat brânză și corpul dumneavoastră nu a reacționat bine, puteți încerca o altă hrană dizaharidă, cum ar fi orzul, pentru a vedea dacă aveți aceleași simptome. Dacă se intampla acelasi lucru, sunteți considerat sensibil la acel tip de carbohidrat și trebuie să continuați să îl evitați. 

Când și cum continuați să cresteti alimentele bogate FODMAP? Dacă nu simțiți simptome după reintroducerea unui anumit produs alimentar, puteți începe să cresteti alimentele din același grup și aceleași subgrupuri – unul câte unul.

 1. Dieta vegetariana

Într-un mic studiu prospectiv, pacienții au consumat o dietă semivegetariană (vegetariană lacto-ovo cu pește o dată pe săptămână și carne o dată la două săptămâni) în timpul tratamentului medicamentos. Odată ce au fost în remisiune, pacienții au mers acasa și li s-a recomandat să continue dieta. Ratele de recidivă la un an și doi ani au fost 0% și 8% la pacienții care au menținut dieta semivegetariană și respectiv 33% și respectiv 75% la pacienții care au revenit la o dietă omnivoră.

 • Dieta LOFFLEX

Low Fat / Fibre Limited – este o dieta special dezvoltata pentru persoanele cu boala Crohn ca o modalitate de reintroducere a alimentelor in urma unei diete lichide . Acesta funcționează pe principiul potrivit căruia alimentele bogate în grăsimi și fibre pot declanșa simptomele bolii Crohn și aceste alimente sunt evitate în timpul etapei de reintroducere împreună cu alte alimente care pot afecta simptomele (a fost dezvoltat de profesorul John Hunter) Aceasta dieta tinde sa fie foarte eficienta in tratarea bolii Crohn, unele studii constatand ca pana la 60% dintre pacienti intra in remisie in 2 ani.

Pentru a incepe una din aceste diete, e bine sa va consultati cu medicul dumneavoastra curant si cu un nutritionist-dietetician deoarece toate presupun restrictii de la anumite alimente, cee ace ar putea duce in timp la deficiente nutritionale.

Pentru programare la un consult, sunati la: 0744672878 dr. Corello Mirela

Leave a Reply