Despre detoxifierea organismului

Despre detoxifierea organismului

Detoxifierea organismului este un proces natural, prin care corpul elimina pe diverse cai rezidurile aparute in urma proceselor metabolice ( ureea, acidul lactic).

Intoxicarea se poate realiza cu endotoxine produse de microbiota proprie sau cu exotoxine aduse in organism prin hrana poluata, aerul respirat, cosmeticele folosite,etc.

Organismul uman se autodetoxifica atunci cand se afla intr-o stare de sanatate normala prin eliminarea acestor toxine in urina, fecale, transpiratie sau in aerul expirat.

Sunt situatii cand aceasta functie este ineficienta si toxinele se acumuleaza in exces in organism, in anumite organe: tesutul gras, oase, tesuturi moi.

Acesta este motivul pentru care este importanta utilizarea practicilor care susțin propriile capacități de detoxifiere ale organismului.

Majoritatea programelor de dezintoxicare recomandă eliminarea alimentelor procesate și a alimentelor la care sunt sensibile unele persoane, cum ar fi : laptele, glutenul, ouăle, arahidele și carnea roșie și incurajeaza consumul de legume, fructe, cereale întregi, nuci, semințe și proteine ​​slabe.

Alte programe recomandă postul, o practică potențial riscantă pentru unii oameni, care poate suprima de fapt căile proprii de detoxifiere ale organismului.

De aceea mulți practicieni în domeniul sănătății sunt împotriva acestei practici. Exista insa un consens care se refera la acceptarea unor programe echilibrate care sa stimuleze procesele naturale de detoxifiere :

  • practicarea sportului zilnic;
  • postul scurt de maxim 3 zile, sustinut cu o buna hidratare;
  • scaderea consumului de alimente procesate intens;
  • scaderea consumului de carne;
  • consumul crescut de legume si fructe, nuci, seminte, leguminoase si cereale integrale;
  • scaderea consumului de zahar, inlocuirea cu alti indulcitori naturali si cu un indice glicemic mai scazut ( stevia, zahar de flori de cocos, pudra de agave, mierea);
  • hidratare adecvata esentiala pentru buna functionare a intregului organism;
  • folosirea pre si probioticelor – kefir, usturoi, praz, banane, muraturi.

Surse poze

Leave a Reply